maanantai 13.7.2020 | 11:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nimmari: Presidentin kaima – Kyösti Herlevi pyörittää päivittäistavara-kauppaa Himangalla ja harrastaa asunto-vaunumatkailua

Markus Kärkinen
To 6.6.2019 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nimipäiväsankari Kyösti Herlevin etunimi on presidentillistä alkuperää.

- Presidentin (Kyösti Kallio toim. huom.) mukaan se on ilmeisesti annettu, kun sisko on Kaisa ja minä Kyösti. Maatalon lapsia ollaan, että liekö siinä sitten ollut mukana poliittistakin perustetta... Vaan tuskin kuitenkaan, Kyösti tuumailee.

Kyösti on leimallisesti vanhempien miesten nimi. Esimerkiksi 20-50-luvuilla Kyöstiksi nimettiin Väestörekisterikeskuksen mukaan liki viisituhatta lasta, kun 60-luvulta nykypäivään uusia Kyöstejä on siunaantunut alle kaksituhatta.

- Lapsenahan se oli vähän erikoinen, ei tullut montaa Kyöstiä silloin vastaan eikä kyllä edelleenkään tule, nimipäiväsankari tuumii.

Yleisimmilläänkään Kyösti ei ole ollut erityisen paljon annettu nimi, joskin Kyöstiä näkee muun muassa Himangalla myös sukunimenä.

- Siitä syystä kai ainakaan täällä Himangalla nimeä ei ole pidetty mitenkään erikoisena, itse asiassa meidän kaupassakin on tälläkin hetkellä kesätöissä Kyösti-niminen tyttö, Kyösti toteaa.

Vuosien saatossa Kyöstille on siunaantunut myös joitakin etunimestä johdettuja lempinimiä.

- Kaverit käyttävät kutsumanimenä Köpiä, Kössiä ja Köppää, itsekin käytän näistä Köpiä.

Kokkolassa asuva Herlevi on toiminut Himangan S-Marketin marketpäällikkönä jo 14 vuotta, eli vuodesta 2005. Paikkakunta on tullut aikojen saatossa tutuksi.

- Täällä maalaispitäjässä ihmiset ovat avoimia ja huumorintajuisia, hyvin näiden kanssa on pärjännyt täällä, Kyösti kehuu.

Taajaman pienuus näkyy myös kaupan toiminnassa, eikä itse kauppakaan ole valtavan suuri.

- Tietysti ollaan pieni yksikkö ja ihmiset asioi paljon muissa, isommissa myymälöissä. Valikoima meillä tahtoo olla välillä turhan pieni, ja asiakkailta tuleekin sen suhteen toiveita. Mielestäni olemme aika hyvin kyllä pystyneet näitä toiveita toteuttamaankin, vaikka pelti ei venykään tuolla hyllyssä eikä ihan kaikkiin toiveisiin voida vastata, Kyösti toteaa.

Lattia-alan pienuuden suhteen auttaa se, että pienessä kaupassa ei yksittäistä tuotetta tarvitse pitää hyllymetreittäin esillä.

- Se tosin aiheuttaa käsitöitä paljon, kun hyllytila menee äkkiä tyhjäksi ja sitä joutuu täyttämään useammin.

Vapaa-ajallaan Herlevi harrastaa vaimonsa ja nuorimman lapsensa kanssa asuntovaunumatkailua. Tämän kesän reissuja on jo suunniteltu, joskin Kyöstin mukaan matkoille lähdetään usein myös ex tempore -hengessä muun muassa säiden mukaan.

- Ruukaamme kiertää pitkin Suomea. Viime syksynä hommattiin läskipyöriä ja nyt on tarkoitus kiertää sellaisia paikkoja, joissa olisi hyviä pyöräily- ja retkeilymaastoja. Ainakin Hossan kansallispuistoon olemme varmaankin menossa, Kyösti pohtii.

Asuntovaunun lisäksi Kyöstin perheineen saattaa tavata Reisjärven mökiltä.

- Siellä käyminen on tosin vaunun myötä vähentynyt, mies toteaa.

Muihin Kyöstin harrastuksiin lukeutuu salilla käyminen.

- En treenaa niinkään tavoitteellisesti. Saliharrastus on lähinnä hyvää vastapainoa kuluttavalle fyysiselle työlle, kun salitreeni ylläpitää lihaskuntoa, Kyösti sanoo.

#