maanantai 13.7.2020 | 10:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Anna Saaren sensaatiokesä 1999 – teki pikajuoksuennätyksensä ja viiletti Kalevan kisoissa 100 metrin hopealle

Lauri Järvinen
Su 9.6.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoen Junkkarien 17-vuotias Anna Saari paransi kesällä 1999 roimasti pikajuoksuennätyksiään ja viiletti sensaatiomaisesti Kalevan kisojen 100 metrin hopealle ja 200 metrillä neljänneksi.

Hän oli juossut jo talven hallikisoissa ikäluokkansa Suomen mestaruuden 60 ja 300 metrillä. Kesällä kirkkaat menestykset lisääntyivät Kalevan kisojen ohella 17-vuotiaiden 100 metrin ja pika-aitojen hopealla sekä pronssilla SM-pikaviestissä ja aitaviestissä.

Anna paransi sinä suvena edelliskauden satasen ennätystään puolisen sekuntia ja 200 metrillä melkein sekunnin. Parhaat sadan metrin ajat 11,60 ja 11,61 syntyivät myötätuuleen ja viralliseksi ennätyksen kirjattiin SM-kisoissa kaksikin kertaa melko huonoissa olosuhteissa kellotettu 11,92. Ihanneolosuhteissa Anna ei päässyt kilpailemaan kertakaan.

Anna Saari siirtyi lukiovuosikseen Kuortaneelle ja sai siellä Petteri Jousteen valmentajakseen.

– Pääsin ensi kertaa todelliseen pikajuoksuvalmennukseen, mutta ohjelmat olivat edelleen kaukana siitä mitä harjoitus- ja koulukaverini, nuorten maailmanmestari Johanna Manninen teki.

Anna nousi 1999 parrasvaloihin kaikkien valmennusryhmien ulkopuolelta ja joutui kustantamaan Portugalin kevätleirinsäkin sponsoriensa tuella.

– Se oli tärkeä harjoitusjakson, kun Suomen kevätsää oli varsin kolea. Pääsin hyvään tuloskuntoon jo alkukesällä ja parhaimmillani olin ehkä juhannuskisojen aikaan.

Tuolloin Anna jätti kirkkaasti taakseen samanikäiset ruotsalaiset Kallurin sisarukset, joista toinen kehittyi maailman parhaaksi pika-aituriksi.

Nuorten maaotteluvoitot Ruotsia ja Latviaa vastaan olivat Saaren kesän merkittäviä kanainvälisiä menestyksiä. Edellisessä hän jätti selvästi taakseen myös ennakkosuosikki Manuela Boscon, nykyisen filmitähden. Loppukesää varjostanut rasitusvamma parani syksyllä.

Kun Kalajoen Junkkarien hyvä tyttöjen pikaviestijoukkue hajosi kauden 1999 jälkeen Anna Saari siirtyi Lappeenrannan Urheilumiesten edustajaksi. LUM:llä oli ennestään kolme hyvää naispikajuoksijaa ja Annan tultua seura voitti kaksi 4x100 metrin Suomen mestaruutta ja pronssia pitkässä viestissä.

– En koskaan asunut Lappeenrannassa, kävin lukioni loppuun Kuortaneella ja Petteri Jouste jatkoi valmentajana, kunnes tähän rooliin tuli Jarkko Finni, kun kiinnostuin 7-ottelusta.

Ottelijana Anna ei juurikaan ehtinyt esiintyä, sillä isän Simo Saaren yllättävä kuolema talvella 2003 muutti hänen maailmansa.

– Se oli niin musertava isku, että kiinnostus urheilua kohtaan katosi pitkäksi aikaa. Isä oli ollut tärkein kannustajani ja tukeni. Pikajuoksutasoni oli kyllä hiipunut jonkin verran jo 2000-luvun alussa enkä vuoden 1999 jälkeen enää alittanut 12 sekuntia satasella. Nopea nousuni maan parhaimmistoon tapahtui ehkä vähän liian aikaisin ja loi tuntuvia onnistumispaineita.

Simo Saari menehtyi sydänkohtaukseen hiihtolenkkinsä jälkeen ollessaan riisumassa kenkiään. "Kyllä oli hieno ilma hiihtää", olivat hänen viimeiset sanansa.

Simo Saari tunnettiin kaikkea urheilua tulevana miehenä, joka aina ehti auttamaan. Hänen ansiostaan Kalajoen painonnostossa alkoi 1980-luvun alussa se menestysjakso, joka edelleen jatkuu. Vain Simo Saari ja Jussi Kurikkala ovat ne kalajokiset urheilijat, joita kunnioitetaan muistokisoilla. Tällä kertaa Simo Saaren muistonostot ovat lauantaina Hiihtomajalla.

Anna Saari palasi urheiluun jääkiekkoilijana pelaten monessakin seurassa lähinnä Etelä-Suomessa. Nykyinen laji on salibandy. Hän valmistui sairaanhoitajaksi vajaat kymmenen vuotta sitten ja on jo pitkään asunut Tuusulassa käyden kolmivuorotyössä Kellokosken mielisairaalan osastolla.

– Kellokosken Prinsessaa en ehtinyt nähdä, mutta hänen elämänsä on monin tavoin esillä laitoksessamme. Työpäiviä ei voi ennakoida, tilanteet ovat usein odottamattomia ja joskus vaarallisiakin. Olen kuitenkin selvinnyt ilman isompia kolhuja.

Ennen vakinaista työtään Anna oli hankkinut monipuolisen työkokemuksen monilta aloilta. Olipa hän 1999 lomittajana Kalajoen Seutu -lehdessäkin.

– Yleisurheilu kiinnostaa edelleen, eikä ole poissuljettua, että ilmestyn jossain vaiheessa SM-veteraanikisoihin, sanoo Anna.

#