sunnuntai 19.1.2020 | 10:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoen kirkon peruskorjauksen toinen vaihe kestää marraskuun loppuun – Kirkkoherra Kari Lauri: Emme tee tätä vain itsellemme, vaan myös tuleville sukupolville

Tuovi Pulkkanen Kalajokiseutu
To 16.5.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoen kirkon peruskorjauksen toisen vaiheen takia kirkko suljettiin maaliskuun alussa ja se on pois käytöstä alustavan arvion mukaan marraskuun loppuun asti. Kirkkoherra Kari Lauri sanoo, että kotikirkon puuttuminen näkyy jonkin verran kesän tilaisuuksien, lähinnä häiden määrän vähenemisenä.

– Parit joutuvat miettimään toisena vaihtoehtona puolison kotikirkkoa tai valitsemaan jonkun muun kirkon lähialueelta. Meillä on omasta takaa käytössämme myös Himangan ja Raution kauniit puukirkot, jotka sopivat vihkitilaisuuksiin erittäin hienosti. Ne ovat tutustumisen arvoisia rakennuksia.

Lauri kertoo, että tilanne aiheuttaa erilaisia järjestelyjä, mutta jumalanpalvelusten pitäminen välillä muualla kuin kirkossa tuo mukaan uusia ihmisiä, eikä ole ollenkaan huono vaihtoehto.

– Kun jumalanpalvelus pidetään muualla kuin kirkossa, tila on yleensä pienempi ja intiimimpi ja se tekee tilausuudesta vähän erilaisen. Luonnossa pidetyt jumalanpalvelukset ovat erittäin suosittuja.

Tulevan kesän ja syksyn aikana jumalanpalveluksia pidetään seurakuntakodilla ja Kalajoen kristillisellä opistolla. Kesän aikana jumalanpalvelus viedään kaksi kertaa Hiekkasärkien kesäteatteriin.

– Isot kirkkotilanteet, kuten konfirmaatiot viedään Himangan kirkkoon. Yksi konfirmaatioista on Raution kirkossa. Kaikki hautaukset Kalajoella toimitetaan Vuorenkallion kappelissa. Sieltä tulemme tänne hautajaissaatossa pyörätietä pitkin, jos hautapaikka on kirkon luona.

Juhannusseurat, jotka keräävät kuulijoiksi noin 1 000-2 000 henkeä, ovat Kalajoella vuoden suurin hengellinen tapahtuma.

– Tällä kertaa juhannusseurat järjestetään Jedun tiloissa. Juhannuksen jumalanpalveluksetkin pidetään Jedun salissa. Jotain tapahtumia seurojen aikana on seurakuntakodilla, mutta päätapahtumapaikka on Jedulla.

Kirkon remontin kokonaiskustannukset ovat noin 4,8 miljoonaa. Hankkeeseen on myönnetty valtion rahaa avustuksina kaikkiaan 1,8 miljoonaa. Ensimmäisessä vaiheessa kunnostettiin kirkon pohjoisen puoleinen eteinen. Toisen vaiheen kustannusarvio on noin 2,5 miljoonaa ja kolmannen vaiheen kustannusarvio on noin 2 miljoonaa.

– Peruskorjauksen laajuus on iso, mutta pitää muistaa, että emme tee tätä vain itsellemme vaan myös tuleville sukupolville. Kunnostettu kirkko palvelee taas seuraavat sata vuotta ja seurakuntalaiset ovat suhtautuneet hyvin ymmärtäväisesti poikkeukselliseen tilanteeseen.

Peruskorjauksessa keskitytään kokonaisuudessaan kunnostamaan rakenteita ja uusimaan kaikki tarvittava siinä laajuudessa, kun purkuvaiheessa tarvetta ilmenee.

– Mitään uutta tekniikkaa kirkkoon ei tule, mutta remontin yhteydessä kirkon paloturvallisuus saatetaan vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Uusittava tekniikka liittyy ainoastaan sprinklerijärjestelmään. Sähköistystä joudutaan kuitenkin uusimaan merkittävästi. Remontissa käydään läpi kirkon tornin ja ullakon kaapeloinnit ja valaisimet. Myös ukkosuojausjärjestelmä uusitaan.

Kakkosvaiheessa kirkon sisävalaistusta parannetaan, sillä lehterien alla olevien lamppujen teho on heikko. Ulkokaton uusimisen yhteydessä kirkkoon tulee myös vesikattojen sadevesijärjestelmät, syöksytorvet ja jalkarännit.

Lauri on erittäin tyytyväinen saatujen avustusten määrään. Kolmannessa vaiheessa avustus kattaa puolet arvioiduista kustannuksista.

– Kolmanteen vaiheeseen kuuluu kirkkotarha-alueen maa- ja aluerakennustöitä: kirkon salaojitus, kasvillisuuden raivaus, katto- ja pintavesien viemäröinti, maarakenteiden osalta maanpinnan muotoilut, vanhan öljysäiliön poisto, ulkoportaiden korjauksia ja kirkon kosteusvaurioituneisiin tiloihin kohdistuvia sisäpuolen korjaustöitä lähinnä eteistilojen osalta. Lisäksi sisäpuolella tehdään tila- ja kalustejärjestelyjä.

Kirkon pääeteiseen tulee toinen wc-tila ja vanha wc-tila kunnostetaan, lastenhuone uusitaan, kirkon kellaritilat korjataan, taloteknisiin järjestelmiin ja laitteisiin kohdistuvia korjauksia ja muutoksia. Tuulieteisiin tulee lämmitys, sähköistystä joudutaan uusimaan ja kirkkotilan äänentoistoa parannetaan.

– Kolmas vaihe pitää sisällään myös tapulin kunnostamisen, tapulin katon uusimisen, paloturvallisuuden kohentamisen ja vainajien säilytystilojen uusiminen, Lauri kertoo.

Peruskorjauksen yhteydessä uusitaan noin 4500 tiiltä

Rakentaja Juha Sippala Raahen rakennuspalvelut Oy:stä kertoo, että peruskorjauksen toinen vaihe on alkanut vesikaton korjaukseen liittyvillä toimenpiteillä.

– Purkuvaiheessa poistetaan vanha vesikate ja yläpohjan eristeet. Uusien rakenteiden yhteydessä vahvistetaan vanhoja rakenteita tarpeen mukaan. Sen jälkeen laitetaan uudet eristeet ja kattomateriaali.

Kalajoen kirkkoon tulee uusi kuparinen konesaumakatto. Kirkon kaikki ikkunat, lasimaalaukset ja ovet on irrotettu ja viety kunnostettavaksi. Peruskorjaukseen kuuluu myös julkisivun tiilien kunnostaminen.

­– Alustavan arvion mukaan 4 000 – 5 000 tiiltä vaatii vaihtamisen.

Kirkkoherra Kari Lauri sanoo, että toinen vaihe kirkon peruskorjauksesta saadaan valmiiksi marraskuussa, jolloin kirkko avataan.

Kolmas vaihe, johon olemme saaneet Kirkkohallituksen avustuksen, alkaa keväällä 2020 ja silloin kirkko joudutaan taas sulkemaan.

– Todennäköisesti kirkko ei ole pois käytöstä ensi vuonna niin kauan kuin toisessa vaiheessa, mutta ajankohtaa ja sen kestoa on vielä tässä vaiheessa vaikea määritellä, koska suunnitelmat toimenpiteistä eivät vielä ole valmiina, Lauri sanoo.

#