sunnuntai 19.1.2020 | 10:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Mummelin pakina: Hota takaisin!

Kalajokiseutu
Ti 30.4.2019 klo 15:50

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

On se kumma kun nykyisin ei tohdita enää määrätä kunnon lääkkeitä, vaikka ois miten sairas. Pää kainalossa juoksutetaan edes takaisin, tutkitaan ja hutkitaan, ja sitten lähetetään kotiin makaamaan. Jospa se siitä parantuis yön aikana.

Toista se oli ennen. Sama mikä paikka oli kipiänä, niin kun otti Hotaa eli intiaanipulveria tai pervitiiniä, niin kyllä parani heti. Eikä niihin tarvittu mitään reseptejä. Kaiken lisäksi niistä tuli hyvä ja iloinen mielikin samalla - ei ollut masennuksesta tietoakaan! Unettomuudesta puhumattakaan.

Kamferitipat oli kolmas ihmelääke, sitä otettiin ainakin sydänlääkkeeksi, pyörrytykseen ja heikotukseen. Muistan, että äitini hieroi sitä kipeisiin jalkoihinsa ja käsiinsä. Nyt kun menet valittamaan jalkojasi, niin neuvotaan ostamaan jos sun mitä geelejä ja voiteita. Ties mitä myrkkyjä nekin sisältävät.

Tokihan entisajan yleislääkkeissäkin oli omat vaikuttavat aineensa, kuten metamfetamiini, amfetamiini, eetteri ja sprii, mutta ne ainakin tehosivat - toisin kuin nykyajan myrkyt.

Ja nyt on muka keksitty, että antibioottikin on sellainen myrkky, että hohhoijaa. Minun nuoruudessani annettiin penskoille penisilliiniä pahempiin flunssan oireisiin. Pehmeä valkoinen tabletti sulatettiin veteen lusikassa ja lapioitiin suuhun. Eikä ollut mitään puhetta, että pöpöt tottuisivat siihen.

Eikä silloin ollut allergioitakaan, mitä nyt joillakin oli heinänuhaa heinänteon aikaan. Ei tarvittu nokkasuihkeita eikä silmätippoja. Mutta nyt niitä tarvitaan kassillinen keväästä selviämiseen. Ja joka vuosi tulee uusia ja uusia tippoja, jotka auttavat muka entistä paremmin. Sanon minä, että ne ovat vain lääketehtaiden kaupallisia kotkotuksia.

Oli mullaki parina keväänä ääni käheänä, kun naapuri istutti vieressä olevalle pellolle koivumehtän. Mutta sen koommin ei sitten ole ollutkaan, vissiin sain sellaisen luonnon siedätyshoidon. Joten ei muutako koivumehtään vaan kaikki muutkin koivuallergikot, siellä se paranee paremmin kuin lääketehtaiden myrkyillä.

#