sunnuntai 19.1.2020 | 09:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Reija Prittisen kolumni: Vuodenkierto

Reija Prittinen Kalajokiseutu
Ke 24.4.2019 klo 16:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Aika kiitää vuosi vuodelta hurjempaa vauhtia. Lapsena kesätkin kestivät ainakin puoli vuotta. Joulusta seuraavaan jouluun oli hirmuisen pitkä aika. Nyt joulut, juhannukset ynnä muut seuraavat toisiaan kiihtyvällä nopeudella. Ihan äsken oli joulu ja nyt jo pääsiäinen. Yksi joulun valosarja roikkuu vielä pihapensaassa. Ei siinä toki valoja enää ole.

Tykkään pääsiäisestä. Johtuisiko siitä, kun olen pääsiäisenä, pitkänäperjantaina syntynyt. Keskelle pajunkissoja ja tipuja tulla tupsahdin tähän maailmaan. Pääsiäinen on rento juhla jouluun verrattuna. Ei tarvitse hankkia lahjoja eikä paistaa kinkkua. Nyt on pääsiäislauantai eli lankalauantai ja tällä kertaa syntymäpäiväni osui tähän päivään. Ulkona haisee savu, joten jossain kai kokkoa poltetaan.

Kalajoella ja joissakin muissakin paikoissa virvotaan tänään. Pikkunoidat kulkevat ovien takana ja saavat karkkia. Tällä Oulussa virpomispäivä on palmusunnuntai. Virpojat kasvavat ja uusia pikkuisia tulee tilalle. Onkohan näiden nykyajan lastenkin mielestä kesät ikuisuuden kestäviä ja joulua täytyy odotella todella pitkään.

Lapset ovat nyt mielessä, kun pääsin pitkän kotona olon jälkeen töihin päiväkotiin. Hyvä kevät siis siinäkin mielessä. Ihan kohta on kesä, joka valitettavasti on niin kovin lyhyt. Tykkään kesästä, vaikka helteet eivät tee hyvää astmalle. Syksykin on mukavaa aika väreineen ja sateineenkin. Talvesta en tykkää, mutta sitä on vaan siedettävä. Mutta noin yleensä ottaen on hienoa, että on vuodenajat ja maisema muuttuu koko ajan.

Pihakuusta täytyy vähän leikellä ja kohta voi laittaa ensimmäiset kukat ulos. Krassinsiemenet itämään ja voi mitä kaikkea täytyykään tehdä, että kesällä on mukava istua terassilla. Sanon sinnikkäästi terassi, vaikka täällä yleensä puhutaan patiosta. Kummallisia nämä oululaiset.

#