sunnuntai 19.1.2020 | 10:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Lehtosen Kallen Näkökulma: Monta selittävää tekijää vaalien lopputulokseen

Kalajokiseutu
To 18.4.2019 klo 09:22

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Hallituspuolueiden menestykseen syynä oli, että kokoomus ei kärsinyt hallituksessa olostaan, koska hallituksen politiikka miellytti kokoomuksen kannattajia. Kokoomuslainen politiikka ei miellyttänyt keskustan kannattajia ja kärsi suorastaan romahduksen. Vanhusten kohtelu, soten valinnanvapaus ja aktiivimalli koskettavat enempi keskustan kannattajia. Ne jotka ymmärtävät laajasti talouspolitiikkaa eivät usko ainoastaan hallituksen aikaan saamaksi työllisyyden ja talouden paranemista, vaan kysynnän paraneminen maailmalla.

Hallitus hehkutti sillä, kuinka paljon syntyi uusia työpaikkoja eikä puhunut niistä työpaikoista, jotka ovat loppuneet. Tämähän on sama asia, jos laskettaisiin kansakunnan kasvuksi vain syntyvät lapset eikä huomioitaisi kuolleita. Perussuomalaisten menestys perustui siihen, että he löysivät kaikkien puolueiden kanssa erimielisyyksiä ja asioiden muistamista väärin. Väärinmuistamisen mestari oli Matti Putkonen eräässä TV väittelyssä. Energia turpeen noston loppuminen tietää 200 000 työpaikan menetystä, tämä tarkoittaa sitä, että turpeen energiakäyttö työllistää jokaista Suomen 295 kuntaa kohti 677 ihmistä. Vuonna 2015 oli energia turpeen nostossa soilla vajaa tuhat ihmistä, pitää olla hyvä mielikuvitus jos löytää jokaista turpeennostajaa kohti 200 muuta työllistyjää.

Perussuomalaiset saivat häivytettyä osallisuutensa hallitusohjelman tekoon ja onnistuivat vierittämään syyn huonolle ohjelmalle niille, jotka jäivät tukemaan hallitusohjelman toteuttamista. Yleensäkin he katsoivat, ettei suomalaisia uhkaa muut kuin maahanmuuttajat. Hehän ovat helpoimmin poistettavissa, muut uhat ovat monimutkaisempia, ei muuta kuin pää pensaaseen.

SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton menestymiseen vaikuttivat ne, jotka katsoivat, että on otettava vakavasti ilmastonmuutos, eriarvoisuuden lisääntyminen ja yhä suuremman joukon jääminen köyhyysrajan alapuolelle. Eikä näiden ongelmien ratkaisuksi riitä toivominen. On arvioitu että Suomessa elää köyhyysrajan alapuolella 15 prosenttia lapsista eli noin 160 000, heillä on erittäin suuri vaara syrjäytyä. Tutkimusten mukaan syrjäytyminen se vasta kalliiksi tule yhteiskunnalle, ollaan jo luvuissa jossa maahanmuutto jää kirkkaasti toiseksi.

Nuoret naiset, joilla on hyvä koulutus kävivät äänestämässä innokkaasti niitä puolueita, jotka olivat huolissaan tulevaisuudesta, heidän mielestään oikeista asioista. Naiset ovat ottamassa yhteiskunnassa vastuuta enempi. Tytöt opiskelevat ahkerasti poikien rassatessa mopojaan. Seuraavissa vaaleissa ovat naiset enemmistönä eduskunnassa, sitä odottaen.

Lehtosen Kalle

Ylivieska

”Naiset ovat ottamassa yhteiskunnassa vastuuta enempi. Tytöt opiskelevat ahkerasti poikien rassatessa mopojaan.

#