sunnuntai 19.1.2020 | 08:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Sari Passoja-Verrosen kolumni: "Voi lapsiraukat, jos heitä on piiskattu ihan vaan perinteen vuoksi"

Sari Passoja-Verronen Kalajokiseutu
La 20.4.2019 klo 05:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Etsin tietoa entisajan pääsiäisperinteistä ja törmäsinkin varsin outoihin sellaisiin. Yksi Pohjanmaan pääsiäisperinteistä on ollut lasten piiskaaminen pitkäperjantaina Jeesuksen kärsimysten muistoksi.

Voi lapsiraukat, jos heitä on piiskattu ihan vaan perinteen vuoksi. Onkohan se ollut virpomisvitsoilla pyllylle räpsimistä, luunappi otsaan vai ovatko lapset saaneet ihan remmistä? Itse en luojan kiitos muista tuollaista perinnettä, vaikka olenkin elänyt lapsuuteni aikaan, jolloin lasten ruumiillinen kurittaminen ei vielä ollut rangaistavaa.

Toinen minulle tuntematon perinne on Karjalan kannaksella, Etelä-Karjalassa, Länsi-Savossa, Päijät-Hämeessä ja Keski-Suomessa ollut pääsiäissoitto. Pääsiäisyönä tai -aamuna soitettiin paimenien soittimia, kuten ruokopillejä, torvia ja karjankelloja. Soitto kiersi puolenyön jälkeen kylän kaikki talot ja herätti ihmiset. Soittajat kuului yrittää kastella viskaamalla näiden päälle vettä. Tosin Etelä-Karjalan taajamissa pääsiäissoitot yltyivät niin riehakkaiksi, että ne kiellettiin jo 1900-luvun puolella. Ei mikään ihme, että tuokin perinne on mennyttä.

Tutumpi pääsiäisperinne sen sijaan on kokkojen polttaminen noitien ja pahojen henkien karkottamiseksi. Uskomus oli, että mitä enemmän kokosta nousi savua ja kipinöitä, sen parempi. Noidat ja muut pahat henget eivät päässeet savun ja kipinäsateen läpi ihmisiä vahingoittamaan. Siksi siis kokoissa poltettiin kaikenlaisia jätteitä, kuten vanhoja autonrenkaita ja jäteöljyjä. Niistä vasta mahtavat savut nousi! Eipä kyllä noitiakaan näkynyt mailla eikä halmeilla.

Mutta kohta varmaan kokotkin kielletään, vaikka niissä polttaisi pelkkää puuta, kun takan lämmityskin on jo epäterveellistä. Tai sitten kokko korvataan jollain laservaloilla. Se ei kuitenkaan ole sama kuin oikea kokko, kuten ei sähkötakkakaan ole sama kuin oikea takka.

#