sunnuntai 29.11.2020 | 09:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ikuisella pikkupojalla on dramatiikantajua – Muusikko Ville Palin hyödyntää mielikuvitustaan sävellystöihinsä

Hanna Parhaniemi
To 11.4.2019 klo 08:06

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ville Palinista on olemassa video, jossa hän soittaa rumpuja ja laulaa Pienen pientä veturia. Hän on videossa 3-4-vuotias.

Nyt ikää on 35 vuotta ja Ville on samalla, musiikin täyttämällä tiellä edelleen. Hän sai juuri kuulla sijoittuneensa jälleen 20 parhaan joukkoon kansainvälisessä elokuvamusiikin sävellyskilpailussa, Oticons Facultyssa. Palaute kilpailusta tulee vasta myöhemmin, mutta Ville uskoo hänen dramatiikantajunsa purreen tänäkin vuonna. Siitä tuomaristo, johon kuuluu alan Hollywood-starojakin, kiitteli häntä viimeksi vuolaasti. Ville tunnistaa kykynsä luoda draamankaarta.

– Oli se sitten pientä ja herkkää tai isoa ja mahtipontista, hän sanoo.

Tämä näkyy myös Kalajoen Joulutervehdyksessä, Villen ja monien muiden muusikoiden aikaansaamassa, jo perinteeksi muodostuneessa hyväntekeväisyyskonsertissa, jota varten hän sovittaa uusiksi tunnettuja joululauluja. Suurin osa konserttiväestä ihastelee, jotkut kauhistelevat, kun esimerkiksi Varpunen jouluaamuna saa konsertissa uudet vaatteet. Ville ei kauhistelua hätkähdä.

– Se kuuluu asiaan, hän naurahtaa hyväntahtoisesti.

Hän haluaa kuitenkin tehdä musiikkia omalla tyylillään. Muuten hommassa ei olisi järkeä.

Ville teki Joulutervehdystä viime syksynä erittäin intensiivisesti. Siitä huolimatta, hän päätti osallistua samaan aikaan Uuno Klami- sävellyskilpailuun. Sen tuloksia ei ole vielä tullut, mutta Villellä ei ole niiden suhteen mitään odotuksiakaan.

– Uskon, että tyylini on siihen liian modernia.

Siitä huolimatta sävellys, jolla hän kisaan osallistui, on yksi niistä, joihin Ville on ollut eniten tyytyväinen. Hän hyödynsi Uuno Klami -kilpailun partituurista Oticons Facultynkin sävellyskilpailuun osan materiaalia. Oticons Facultyyn on tehtävä useita sävellystöitä erilaisten tehtävänantojen mukaan. Töillä on todistettava esimerkiksi se, että osaa kirjoittaa musiikkia jousisoittimille, jotka muodostavat klassisen orkesterin ytimen.

Ville on monien genrejen taitaja, mutta elokuvamusiikki on hänen ankarin intohimonsa, kuten hän itse määrittelee. Se on helppo ymmärtää, kun kuuntelee Villen tämän vuotisia kilpailutöitä. Musiikki repäisee kuuntelijan milloin Skotlannin jylhiin maisemiin, milloin suruisan herkkään hetkeen hyvin todentuntuisesti. Sellaisen äänimaiseman saa aikaan vain sellainen ihminen, joka todella tietää mitä tekee ja nauttii tekemisestään.

Villeä kuitenkin vaivaa ”suomalaisten perisynti”. Menestystä ja kehuja on vaikeaa allekirjoittaa.

– Poden jatkuvaa epävarmuutta itsestäni, Ville kiteyttää.

– Tuntuu myös, että olenko minä ansainnut tätä, hän jatkaa viitaten kilpailumenestykseensä.

Ehkä juuri siksi hän ei tykkää olla esillä ja retostella saavutuksillaan, vaikka hän myöntää, että niitä kärsisi kyllä tuoda enemmän esiin.

– Olen niin huono bisnesmies kuin olla voi, hän naurahtaa.

Se musiikki, joka saa Villen epäröimään eniten, on lopulta sellaista, joka saa koekuuntelijan itkemään silmät päästään.

Enimmäkseen tilausmusiikkia tekevä Ville säveltää esimerkiksi promovideoihin, levytyksiin ja mainoksiin. Hänen käsialaansa oli esimerkiksi talofirman mainokset, joita MTV3 luukutti jääkiekon viime MM-kisojen aikaan. Ville myös sovittaa eri kokoonpanoille, tekee musiikkia teatteriin, sovituksia levytyksille, ja paljon muuta – musiikit pyörivät lähes koko ajan päässä.

Ville on kiertänyt Eurooppaa pariinkin otteeseen palkkamuusikkona, ja Venäjällä iRonica-metalliyhtyeen kanssa. Kuumimpina bändivuosina Villeä tympäisi kotikaupungissa kiertäneet, milloin mitkäkin juorut paikallisesta muusikosta.

– Vaikka sitä on tullut tehtyä monenlaista projektia ja kierrettyä Eurooppaa ja muuta, olen ollut aina aivan liian kiltti viettämään mitään eeppistä rock-elämää. Totta kai sitä on juhlittu joskus hyvän keikan tai onnistuneen projektin jälkeen, mutta aina on jalat pysyneet maassa, Ville kertoo.

– Ei keikoilla ole enää sellaiset menot kuin joskus 80-90-luvuilla, jolloin itse vielä söin hiekkaa pihamaalla, hän huomauttaa.

Ville ei ole ikinä nauttinut parrasvalojen loisteesta.

– En varsinaisesti tykkää olla yksin valokeilassa. Olisi vaikea kuvitella olevansa minkään bändin keulahahmo.

Kun Ville irtaantuu musiikista, hän touhuaa lastensa kanssa, lukee tai katsoo elokuvia – tosin silloin homma luiskahtaa yleensä musiikin puolelle, sillä hän valitsee elokuvat musiikin perusteella. Villen musiikillisia suosikkeja ovat kaikki, missä on suurten elokuvamusiikin mestareiden, kuten John Williamsin sävellyksiä. Tuoreimmista elokuvista esimerkiksi Shape of Waterin musiikit iskivät.

– Siinä on järkyttävän hieno Alexandre Desplatin score. Sillä tuli Oscarikin, hän mainitsee.

Myös Villen lapset ovat innostuneet elokuvamusiikista. Palinien kotona on soinut viimeaikoina ahkerasti Näin koulutat lohikäärmeesi -elokuvan soundtrack, jonka tahdissa lapset leikkivät.

Ville alkaa nauraa, kun häneltä kysytään onko hän muutenkin luova – osaako hän esimerkiksi piirtää.

– Joka ikinen eläin, jonka piirrän, niin siitä tulee kettu, Ville väittää ja näyttää puhelimestaan kieltämättä melko yksinkertaisennäköistä, lähes yhden viivan piirrosta.

– Jotkut sanovat, että olisi näyttelijänvikaa, hän jatkaa luovuusaiheesta.

Mielikuvitusta Villellä ainakin on. Hän itse arvelee sen olevan samalla tasolle viisivuotiaan kanssa.

– Olen aina ajatellut, että olen varmaan ikuisesti pikkupoika.

Ville purkaa luovuutensa musiikkiin ja luonnollisesti myös lastensa kanssa leikkimiseen. On vaikeaa arvioida kumpi puoli on enemmän innoissaan, Ville vai lapset, kun perhe menee vaikkapa sisäleikkipuistoon tai katsomaan animaatioelokuvaa. Niinpä, jälleen puhe kääntyy elokuviin. Niihin Villen veri vetää. Hän ei kuitenkaan uskalla sanoa ääneen, mistä hän haaveilee niiden suhteen.

– Ollaan kuitenkin menossa hyvää vauhtia siihen suuntaan, hän vinkkaa mystisesti.

”Olen niin huono bisnesmies kuin olla voi.

”Olen ollut aina aivan liian kiltti viettämään mitään eeppistä rock-elämää.

Ville Palin

35-vuotias säveltäjä ja muusikko.

Perheeseen kuuluvat vaimo, tytär, poika ja kissa.

Kotoisin aivan Kalajoen ytimestä keskustasta, asuu nytkin Kalajoen keskustassa.

Tunnettu esimerkiksi iRonica-yhtyeen kitaristina.

Innostus elokuvamusiikkiin syntyi Leijonakuningas-animaatioelokuvan myötä.

Sijoittunut kaksi kertaa 20 parhaan joukkoon kansainvälisessä Oticons Faculty -elokuvamusiikkikilpailussa. Yksi hänen viime vuoden kilpailutöistään on kuultavissa Spotifyssa kilpailun soundtrackillä.

Villen lapsilla on täsmälleen sama syntymäpäivä.

Sovittanut Korpiklaani- yhtyeen kappaleita Lahden Sinfoniaorkesterin vaskisoittajille.

Kiivennyt esiintymislavalle kerran Tsekissä juuri ennen Gene Simmonsia.

Harrastaa lukemisen ja elokuvien katsomisen lisäksi juoksemista.

#