sunnuntai 19.1.2020 | 09:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ronja Juolan kynästä: Vaalistressiä ja valintoja

Kalajokiseutu
Ma 1.4.2019 klo 10:27

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Olen viimeisen kahden viikon aikana lähes joka päivä pohtinut tulevia eduskuntavaaleja ja tutkinut ehdokasvaihtoehtoja. Olen tehnyt ainakin neljä eri vaalikonetta useaan otteeseen ja siltikään en osaa päättää ketä äänestäisin. Opiskelujen takia vaihtunut uusi kotipaikkakunta ja uusi vaalipiiri vaikeuttavat ehdokkaan valintaa entisestään.

Jo yläasteikäisenä koin politiikan mielenkiintoisena ilmiönä, vaikkakin suuri osa politiikan käsitteistä tuntuikin vieraalta. Katsoin uutisia ja osallistuin koulussa yhteiskuntaopin tunneilla aktiivisesti mukaan keskusteluun. Lukioikäisenä myös kansainvälinen politiikka alkoi kiinnostaa ja sitä tulee seurattua edelleen mediasta. Yliopistossakin olen jo yhden kurssityön kerennyt kirjoittaa Yhdysvaltojen ja Suomen poliittisten johtajien eroista.

Myös kotona politiikka on kuulunut ruokapöytäkeskusteluihin ja omat näkemykset on saanut aina tuoda esille. Vanhempani ovat antaneet minun luoda itse oman poliittisen identiteettini, sillä päätös siitä ketä vaaleissa äänestää, on annettu pitää vaalisalaisuutena.

Oman poliittisen identiteetin luominen nuorella iällä ei ole kuitenkaan helppoa; ainakaan minulle. Minulla ei ole tarpeeksi elämänkokemusta, ammattia, omaa perhettä tai yritystoimintaa, jotta osaisin esimerkiksi niiden perusteella valita puolueen, jota kannatan. Totta kai minulla on tietyt arvot ja mielipiteet, joiden mukaan etenen valinnassani, mutta koen, että jokaisessa puolueessa on hyvää ja huonoa. Jokainen puolue ajaa omaa asiaansa, mikä on tärkeää demokratian toteutumisen kannalta, mutta yhden parhaan valitseminen niiden joukosta tuottaa vaikeuksia. Olenkin tullut tulokseen, että vaaleissa äänestäminen vaatii hieman itsetutkiskelua.

Politiikan käsitteiden ja termien ymmärtäminen on myös vaikeaa. Vaikka toisaalta ymmärrän mitä tarkoitetaan, pitää minun silti varmuuden vuoksi tarkistaa asian todellinen merkitys. Uskon, että monen nuoren on helppo samaistua tähän. Minusta onkin hienoa, että nuoria on alettu huomioimaan poliittisessa keskustelussa yhä enemmän ja enemmän, ja nuoria yritetään saada mukaan päätöksen tekoon. Nyt vaalien alla esimerkiksi Nonsense by Alexa & Linda -podcastistä tutut bloggaajat Alexa Dagmar ja Linda Juhola haastattelivat suurimpien puolueiden ehdokkaita ja pureutuivat ehdokkaisiin sellaisten teemojen kautta, jotka ovat nuoremmalle sukupolvelle tärkeitä. Ei siis mikään perinteinen vaalitentti, joten suosittelen kuuntelemaan!

Jos oikeasti haluaa vaikuttaa asioihin valittamisen sijaan, on nyt korkea aika lähteä kohti vaaliuurnia.

#