lauantai 21.9.2019 | 20:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Kalajoella kehitetään Marinan matkailualuetta: Tavoitteena on saada esiin elämyksellinen meriluonto

Monipuolinen meriluonto, valoisat yöt ja arktisuus, kalastajakylät ja rannikkokulttuuri halutaan tuoda ympärivuotisesti matkailijoiden ulottuville

Merja Nevalainen Kalajokiseutu
Ke 27.3.2019 klo 14:15

Kalajoki

Aivan Kalajoen Hiekkasärkkien ytimen tuntumaan, Keskuskarin venesatamaan ja sen läheisyyteen on suunnitteilla Kalajoen Marinan matkailualue. Marina on uusi visionäärinen askel, jolla Kalajoen kaupunki ja sen kehitysyhtiö Kalajoen Hiekkasärkät Oy tavoittelevat uudenlaista näkyvyyttä arktisen matkailun ja veneilyn suuntaan.

– Uskomme pohjoisen rannikkomme mahdollisuuksiin ja yhteistyön voimaan. On ajateltava riittävän isosti ja mitoitettava panostukset tasolle, jolla saadaan vaikuttavuutta. Vierasvenesatama ja alueen kehitys herättävät jo nyt paljon kansainvälistäkin kiinnostusta, kertoo Kalajoen Hiekkasärkät Oy:n toimitusjohtaja Janne Anttila.

Yhteistyötä on avattu rannikkoalueen muiden toimijoiden, matkailun asiantuntijan Visit Finlandin sekä kansainvälisten matkailutoimijoiden kanssa. Kalajoella on korkea tahtotila lähteä kehittämään arktisen rannikkoseudun matkailullista vetovoimaa.

– Sijaintimme rannikolla on aivan ainutlaatuinen, ja kun veneilijät saapuvat mereltä käsin Hiekkasärkille, heillä on kävely- ja pyöräilymatkan päässä näin laaja palvelutarjonta. Se on merkittävä vahvuustekijämme, Anttila sanoo.

Hän huomauttaa, että alueen saavutettavuus on hyvä sekä mereltä käsin, että kasitien suunnasta. Tavoite onkin, että uusi Marinan alue palvelee sekä matkailijoita, että paikkakunnan ja lähialueen ihmisiä monipuolisena virkistymisen ja viihtymisen kohtaamispaikkana.

– Meri, läheinen saaristo ja metsäluonto ovat meidän erämaamme tai tunturi, ja on paljon eri tapoja, joilla sitä voi kokea. Maailmalla on kysyntää monipuolisille elämyksellisille matkailupaketeille, Anttila visioi.

Marinan alueen rakennushanke etenee vaiheittain. Vierasvenesatama Marinasta on tässä vaiheessa tehty yleissuunnitelma, mutta sataman toteutuksesta ei ole vielä kaupungin päätöstä. Tavoitteet pitävät sisällään kansainvälisen tason satamapalveluja ja elämyksellistä majoitusta.

Ensimmäisessä vaiheessa rakentuu kuitenkin venesataman välittömään läheisyyteen Dyynikylä, ja sen tontit ovat tällä hetkellä hakumenettelyssä. Näiden lisäksi alueelle on suunnitteilla majoituskapasiteettia lisäävä hotellikylä Marinan portti.

Merellisen luonnon ainutlaatuisuus otetaan huomioon hankkeessa. Esimerkiksi Dyynikylän rakennustapaohjeissa edellytetään, että rakentamisen jälkeen piha-alueet palautetaan lähelle luonnollista dyyniympäristöä.

Piharakentamisessa ei tulla käyttämään asfalttia vaan esimerkiksi kiveyksiä, ja piha-alueen kasveina saa käyttää vain alueelle luontaisia tai muita ympäristöön soveltuvia lajeja.

Marinan kokonaisuus tuo Hiekkasärkille yli 2 000 vuodepaikkaa lisää, ja niiden ohella matkailua, virkistystä ja kulttuuria tukevia palvelu- ja liiketiloja. Dyynikylään tavoitellaan esimerkiksi ravintolatoimintaa, saunamaailmaa, väline- ja venevuokrausta sekä palveluja, jotka tarjoavat merellisiä aktiviteetteja kuten ohjattuja safareja ja kajakkiretkiä.

– Meillä on aitoja mahdollisuuksia monenlaiseen liiketoiminnan kasvattamiseen. Ei vain Hiekkasärkillä, vaan sen kasvun myötä lähialueella myös sisämaahan päin, Anttila sanoo.

Juttu on alunperin julkaistu Kalajokilaakson välissä ilmestyneessä Piha, Puutarha ja Kädentaito messut -liitteessä 27.3.2019.

Dyynikylän

rakennustapaohjeissa

edellytetään, että raken-

tamisen jälkeen piha-alueet palautetaan lähelle luonnollista dyyniympäristöä.

#