sunnuntai 19.1.2020 | 10:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Mielipide: Pikamuoti ja ilmastonmuutos

Kalajokiseutu
Ke 27.3.2019 klo 11:13

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pikamuoti tarkoittaa erityisesti vaatetus- ja asusteteollisuuden tuotantoa, johon liittyvät edulliset hinnat, nopeasti uudistuvat mallistot sekä nopea tavaran kierto. Varastoja ei käytännössä ole, vaan tuotteet siirtyvät tehtailta suoraan myymälöihin.

Vaatteet saastuttavat ympäristöä koko elinkaarensa ajan, materiaalikuitujen valmistuksesta vaatteen hävittämiseen saakka. Pikamuoti saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne. Vaatteita ei tehdä kestämään. Isot muotitalot tekevät heikkoa laatua halvalla ja synnyttävät paljon vaatehävikkiä.

Kausimuoti tarkoittaa sitä, miten vaatetrendit ja vaatteet vaihtuvat esimerkiksi vuodenaikojen ja sesonkien mukaan. Se lisää vaatekulutusta ja hävikkiä. Vaatteista tulee nopeasti valmistumisensa jälkeen jätettä, koska mallistojen vaihtuessa vaatteita jää yli. Myytyjä vaatteita käytetään lyhyen aikaa eikä materiaalien kierrätys ole toistaiseksi ollut taloudellisesti kannattavaa. Lisäksi jopa kaksi kolmasosaa valmistetuista vaatteista päätyy kierrättämisen sijaan kaatopaikalle.

Yhden puuvillapaidan valmistaminen kuluttaa 2 700 litraa vettä. Se on yhtä paljon kuin ihminen juo vettä keskimäärin kahdessa ja puolessa vuodessa. Vaateteollisuus päästää meriin mikrokuituja vuosittain määrän, joka vastaa 50 miljardia muovipulloa.

Pikamuoti näkyy nuorten elämässä painavasti. Jokainen nuori omistaa ainakin yhden vaatekappaleen, joka on ostettu pikamuotiliikkeestä. Pikamuotiliikkeet myyvät vaatteitaan halvalla, joten vaatteet tietenkin houkuttavat nuoria, koska heillä ei ole varaa ekologisesti tuotettuihin vaatteisiin ja sillä tavoin tuotettuja vaatteita ei ole paljon.

Miten voit vaikuttaa ilmastonmuutokseen pikamuodin kautta? Kaikkien kannattaisi ostaa vaatteita kirpputoreilta ja ekologisista vaatekaupoista. Lisäksi vaatteita kannattaa kierrättää ja antaa eteenpäin.

Jos kuitenkin päädyt pikamuotiliikkeeseen, osta vain vaatteita, joita oikeasti tarvitset, äläkä tee heräteostoksia. Näin voimme pienilläkin valinnoilla vaikuttaa maapallon hyvinvointiin.

Julia Lassila, Emily Isopahkala, Seela Nikula ja Riina Prittinen

Lähteet: Yle ja Wikipedia

#