sunnuntai 19.1.2020 | 10:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Mea Siirosen kolumni: Päättämättömyyden tauti

Kalajokiseutu
Ke 27.3.2019 klo 10:36

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ei, en “kärsi” päättömyydestä, vaikka välillä se hullujen ideoiden seassa siltä tuntuu. Puhun vaikeudesta tehdä päätöksiä ja valintoja liittyen omaan elämääni. Vatvominen eri vaihtoehtojen välillä saattaa tarkoitetusti tai vahingossa venähtää pitkälle. Joskus saattaa jopa käydä niin, että se venyy niin pitkälle, että asia jää tyystin päättämättä ja se lakaistaan maton alle.

Päätöksentekotilanteeseen vaikuttaa moni asia. Yksi suuri vaikuttaja on se miten hyvin on perillä päätettävistä asioista ja miten varma on tarjolla olevista vaihtoehdoista. Päätökset, jotka eivät vaikuta niin suuresti omaan elämään tai arkipäiväisiin askareihin tuntuu olevan paljon helpompi tehdä.

Sanotaan usein, että aisteihin liittyvät päätökset on helpompi tehdä, esimerkiksi onko punainen paita parempi ostos kuin musta. Sitten taas omiin arvoihin liittyvät olisivat vaikeampia. Minulla se menee toisinpäin.

Olen aika varma omista arvoistani, tiedän mitkä asiat kiinnostavat minua ja tiedän mihin asioihin haluan vaikuttaa. Koen paljon helpommaksi päättää siitä onko tietty tilanne minulle mieluinen tai minkä asian kannalla olen. Paljon vaikeampaa on päättää kahdesta hyvästä vaihtoehdosta parempi. Ottaisinko kanelipullan vai suklaakakunpalan? Mitä, jos päätän ottaa ensimmäisen vaihtoehdon ja se toinen olisi sittenkin ollut parempi? Menivätkö rahat hukkaan ja makuelämys pilalle?

Olen täysin stressaajatyyppiä ja mietin asiat monesti todella pitkälle ja monesta eri näkökulmasta. Yliajattelen. Mitä enemmän prosessoin päätöksiä, sitä vaikeampaa niiden tekemisestä tulee. Siksi nykyään yritän tehdä päätökseni sen hetkisen fiiliksen mukaan. Se mikä tuntuu siinä hetkessä hyvältä saa kelvata myös myöhemmässä vaiheessa. Eli voisin sanoa, että yritän olla enemmänkin riskinottaja. Täytyy muistaa, että suurin osa päätöksistä ei ole lopullisia ja joskus on ihan okei muuttaa mieltään.

#