sunnuntai 5.7.2020 | 01:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus: Malttia ja välimatkaa

Hanna Parhaniemi
Ke 13.3.2019 klo 14:40

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ammattiautoilijat ovat huolissaan teiden kunnossapidosta – tai sen puutteesta. Polanteet vaivaavat edelleen monin paikoin, vaikka hoitoluokitukset nousivat vuoden alusta. Ely-keskuksen puolustus on kyllä ihan järkeenkäypä. Kun luokitus nousi vuoden alusta, sitä ennen syntyneitä ongelmia voi olla vaikeaa taikoa kadoksiin hetkessä.

Polanteiset ja liukkaat tiet ovat kuitenkin sellainen turvallisuusriski, että moitteet on otettava vakavasti. Kalajoen alueella on vuodesta toiseen tutut, pelottavat liukastelupaikat, missä polanteiden karhennus ja hiekanjyvät eivät tunnu näyttäytyvän koko talvena. Esimerkiksi Kannustie, Rautiontie, Torvenkyläntie ja Usvametsäntie pitävät pintansa autoilijoiden inhokkeina. Paras lääke teiden huonoon kuntoon tuntuu olevan maalaisjärki: riittävän pitkät välimatkat edellä ajaviin ja riittävän pieni tilannenopeus. Siitäkään ei ole apua, jos rekka jumittuu liukkaaseen ylämäkeen.

Toivottavasti Ely-keskuksen ennuste käy toteen, eikä polanteita nähdä tämän talven jälkeen enää koskaan ainakaan Elyn ylläpitämillä teillä.

#