keskiviikko 3.6.2020 | 18:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Riitta A. Tiluksen Näkökulma: Himankalaisten palvelut

Ke 13.3.2019 klo 14:13

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Näkökulma-kirjoituksen rajoite on 3400 merkkiä. Herää mietintä mistä kirjoittaisin. Aiheen saa vapaasti valita.

Kirjoittaisinko ajankohtaisista kunta-asioista, kukista ja mehiläisistä väestökehityksen valossa, vai sote- ja maakunta-asioista, jotka on nyt kevyesti haudattu, vai ottaisinko kopin himankalaisten lapsiperheiden huolesta. Taidan tarttua siihen.

Himankalaisia lapsiperheitä yhdistää hyvä yhteishenki, perhekahvilatoiminta, MLL-toiminta ja huoli peruspalvelujen turvaamisesta Himangalla. Nuorten lapsiperheiden mielipidekirjoitus oli huolella ja positiivisessa hengessä laadittu. Se oli suunnattu päättäjille ja erityisesti meille himankalaisille valtuutetuille. Kirjoitus ei ollut politiikkaa, vaan kaikkien allekirjoittajien yhteinen huoli.

Vuoden 2010 alusta Himanka on ollut osa Kalajokea. Paljon on Kalajoella tapahtunut, mutta ei kovinkaan paljon Himangalla. Himangalla asuvat tarvitsevat peruspalvelut lähellä asuinpaikkaansa kuten muutkin. Tärkeimpiä ovat terveydenhuollon lähipalvelut kuten neuvola-, laboratorionäytteenotto-, lääkäri- ja hammaslääkäripalvelut ja niille asianmukaiset toimivat ja nykyaikaiset fyysiset toimitilat digi- ynnä muine nykyaikaisine yhteyksineen. Tilatarve ei ole kovinkaan suuri, ehkä 500-600 neliötä. Niitä ei pidä harkitsemattomasti järjestää mihinkään toiseen tarkoitukseen rakennettuun tilaan, kuten tutkinnan alaisena oleva Himangan entinen kunnanvirasto. Siihen ei kannata tuhlata satoja tuhansia euroja uusine vesipisteineen. Terveyspalveluja tulee kuntalaisille tuottaa luotettavasti ja laadukkaasti. Niitä varten tarvitaan pitkäkestoinen ratkaisu eli uudet tilat.

Himangan entinen kunnanvirasto soveltuu eri toiminnoille ja esimerkiksi yhteisötaloksi, jossa voi olla yhteistä toimintaa entisissä kokous- ja kahviotiloissa, jotka eivät vaadi suuria korjauksia. Toimistohuoneet soveltuvat pienyrityksille, joita tulee markkinoida myös Himangalle. Tiloissa voi olla myös kaupungin hallintotoimintaa. Kunnanviraston entiset postin tilat, joihin on oma sisäänkäynti, soveltuvat pienillä korjauksilla perhekahvilalle ja Mannerheimin lastensuojeluliiton Himangan osaston toiminnoille ja niin edellen. Tiloissa nyt työskentelevät maaseutu- ja Myel-asiamies mahtuvat toisiin toimistohuoneisiin.

Kunnanviraston kellarikerroksen tilannetta en tunne hyvin, mutta uskon, että siitäkin saadaan toimitilaa, joka saattaa vaatia korjauksia. Ratkaisut pitää tehdä himankalaisia kuuntelemalla ja pitkäkestoisesti.

Ikäihmisten hoiva- ja asumispalvelut on tarkastelun alaisena niin Himangalla, Kalajoella kuin Rautiossakin. Raution tilanne on pian hallinnassa sekä tonttien että tahtotilan suhteen. Kalajoki ja Himanka odottavat ratkaisuja. Otetaan ihmisten peruspalvelujen järjestäminen omiin käsiin ja ”unohdetaan” hetkeksi se, että joku muu, vaikka terveysjätit hoitavat meille tarjonnan. Meillä ei ole siihen varaa.

Jopa peruspalveluministeri ryhdistäytyi ja osoitti ”kaapin paikan” isoille terveysjäteille. Toivottavasti myös kalajokisina päättäjinä tajuamme, että niin terveys- kuin hoiva- ja asumispalvelujenkin järjestäminen omille asukkaillemme on meistä itsestämme kiinni. On tahtokysymys, ovatko peruspalvelut Himangalla, Kalajoella ja Rautiossa tasolla, mikä tyydyttää kuntalaisia ja mahdollistaa heidän asumispaikkansa valinnan. Toive on myös, että me valtuutettuina löydämme yhteisen sävelen kaikkien kaupunkilaisten, myös himankalaisten parhaaksi.

Riitta A. Tilus

valtuuston puheenjohtaja

#