tiistai 26.5.2020 | 09:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Valokuituhanke käynnistyi Kalajoella – Tynkäläiset ovat tilanneet valokuitua ahkerimmin

Hanna Parhaniemi
Ke 13.3.2019 klo 10:04

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoen Kuitu Oy on myynyt nyt parin viikon ajan valokuituliittymiä kalajokisille. Projektipäällikkö Katja Niemi ja juuri työt aloittanut myyntipäällikkö Mari Palin ovat tyytyväisiä alkuun – myytynä on nyt noin 250 yhteyttä.

Kalajoen Kuidulla käynnistyi kaksivuotinen, peräti 6,4 miljoonan euron hanke, jota kaupunki ja valtio tukevat. Tavoitteena on vetää valokuitua Kalajoelle kaikkiaan 450 kilometrin verran. Kuitua vedetään tukikelpoisille alueille. Tarkoituksena on jatkaa muihin paikkoihin ensimmäisen vaiheen jälkeen, jos kysyntää on.

– Kaikkien halukkaiden kannattaa tilata valokuitu jo nyt, sillä samalla saamme tietoa siitä, kiinnostaako kuitu muuallakin, Palin vinkkaa.

Hän muistuttaa, että valokuidun kiinnostavuutta kartoittaneen Vedetään kuitua -hankkeen aikana tehdyt esisitoumukset eivät ole vielä tilauksia. Ne ovat toimineet tärkeänä pohjatietona sille, että kuidulle on riittävästi kysyntää Kalajoella. Nyrkkisääntönä kun on, että alueen talouksista 60 prosenttia pitää tilata kuitu, jotta sen rakentaminen voi alkaa. Pienemmissä kylissä prosentin on oltava vielä suurempi, että rakentaminen kannattaa. Tavoitteena on, että kuituverkoston rakentaminen alkaa kesällä.

Kalajoen Kuitu vastaa valokuidun myynnistä, markkinoinnista skeä laitteista ja verkon rakentamisesta. Palveluoperaattorina toimii KaseNet Oy, joka tarjoaa asiakkaille valokuituliittymään tarvittavat tietoliikenneyhteydet, internet-yhteydet lisäpalveluineen, verkon ylläpitp- ja kehityspalvelut sekä teknisen osaamisen ja kaupallisen asiakaspalvelun.

Tynkäläiset ovat tehneet kuitusopimuksia tähän mennessä ahkerimmin. Ensi viikolla Kalajoen Kuidun väki alkaa aktivoida rautiolaisia startaten kuituillat sieltä. Ajatuksena on jalkautua joka viikko jollekin kylälle.

– Menemme myös kauppoihin täällä keskustassa, Rautiossa ja Himangalla, Palin mainitsee.

Kalajoella on monin paikoin ongelmia nettiyhteyksien ja myös televisiosignaalin kanssa.

– Esimerkiksi tuolla Plassilla, missä minä asun, on viritelty antenneja taloihin vähän joka suuntaan, Kalajoen Kuidun toimitusjohtaja Jukka Talvi kertoo.

– Meillä meni televisiosignaali hukkaan seitsemän vuotta sitten ja asumme kuitenkin keskustassa, Palin lisää.

Siksi Kalajoen Kuitu on nähnyt television jakelupalvelun tärkeänä osana projektia. Yhtiö tarjoaa sen takia myös IPTV-palvelua.

Suunnitteilla on myös kuitukerhot, joissa opastettaisiin erilaisten nettipalveluiden, kuten Kelan palveluiden, käyttämiseen.

Lumien sulettua Kalajoen Kuitu alkaa tehdä tonttisuunnitelmia kuidun varanneiden kanssa. Valokuitu tullaan vetämään talon tekniseen tilaan. Vanhoissa taloissa sitä ei ole, jolloin kaapeli vedetään yleensä mahdollisimman lähelle televisiota. Lisäksi tarvitaan kuitupäätelaite.

Kuitua kaivetaan 40 sentin syvyyteen. Kaivuu tehdään tonttisuunnitelman mukaan.

– Jos on ihan pihakilpailu-piha, niin katsotaan siinäkin yhdessä mikä on järkevää. Hinta voi toki silloin nousta, Talvi toteaa.

Halutessaan tontille voi kaivaa itse putken, jota pitkin kuitu vedetään. Muiden valokuitua myyvien jo olemassa olevia putkistoja ei voida ainakaan vielä tässä vaiheessa hyödyntää.

Monet ovat ihmetelleet Kalajoen Kuidun huokeaa liittymähintaa. Hintaan kuuluu sata metriä tilaajajohtoa liitäntäpisteeltä.

– Liitäntäpisteet pyritään sijoittelemaan niin, että tilaajajohdot ovat mahdollisimman lyhyitä, Kalajoen kaupungin tietohallintojohtaja Sami Krank kertoo.

Mahdollinen sadan metrin ylimenevä osa laskutetaan sopimuksen mukaan.

– Jos se tuntuu liian kalliilta, niin sopimuksen voi vielä sitten purkaa, Niemi huomauttaa.

Liittymän edullisuuden mahdollistavat kaupunki ja valtio. Niiden tuki kattaa 2/3 hankkeen kuluista. Kalajoen Kuidun väki iloitsee siitä, että kaupunki on ymmärtänyt valokuidun tärkeyden. Monet tärkeät palvelut siirtyvät aina vain enemmän verkkoon.

– Joku sanoi, että tämä on vähän kuin vaihtaisi kaivoveden vesijohtoveteen. Valokuitu alkaa olla perusinfraa, Palin mainitsee.

Kalajoen Kuitu Oy

Vuonna 2018 perustettu Kalajoen kaupungin yhtiö.

Toimitusjohtaja Jukka Talvi.

Työllistää pian seitsemän henkilöä, osa osa-aikaisia. Työpanostaan antavat lisäksi Kalajoen kaupungin Sami Krank ja elinkeinojohtaja Miia Himanka.

Avaa toimiston tänään torstaina Kuvalan Kulmaan.

Tarkoituksena on aloittaa valokuidun rakentaminen Kalajoella tänä kesänä.

Tavoitteena pitää yhtiö ja valokuituprojekti mahdollisimman paikallisena.

#