sunnuntai 19.1.2020 | 10:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Kolumni: Älä vähättele itseäsi

Kalajokiseutu
Ke 27.2.2019 klo 10:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jostain syystä itseään on aina helppo vähätellä. Tämä käy ilmi mm. työhakulomakkeiden kirjoittamisessa, jolloin kovin moni sortuu kirjoittamaan itsestään hyvin neutraaliin sävyyn, kun tulisi korostaa omia hyviä puoliaan.

Liekö se sitten kansallista kulttuuriperimää, mutta myös kehuja ja suosionosoituksia on vaikea ottaa vastaan - ollaanhan eletty kurissa ja nuhteessa. "No tässähän vaan vähän kokeilin", "eihän se nyt niin iso juttu ollut", "kuka tahansa olisi pystynyt samaan". Nöyryys on tietenkin hyvä säilyttää, mutta kun oikeasti on saanut jotain merkittävää aikaan, oli se sitten omalta tai muiden kohdalta kuinka pientä tai suurta tahansa, on lupa ottaa siitä pisteet kotiin ja taputtaa myös itse itseään selälle. Huomasin aikanaan suhtautuvani kovin vähättelevästi aikaansaannoksiini, kunnes aloin pohtimaan asiaa. Pohdinnan tuloksena lähtikin iso pyörä liikkeelle, jota harva enää saa pysäytettyä. "Tottakai onnistuin siinä, sehän olen minä".

Yllättäen kaikki vastoinkäymiset tuntuvat pieniltä, kun jokainen voitto on lähes historiallinen. Itsetuntokin koheni siinä määrin, että annoin itselleni sosiaalisessa mediassa syntymäpäivänäni pari lisänimeä: "Sankari Kuningas". Kun huomasin, ettei kyseisessä sovelluksessa nimeään voikaan muokata uudelleen kuin vasta 60 päivän kuluttua, ajattelin pitää sen siellä pysyvästi. Eräissä piireissä jopa tituleerasin itseäni "musiikin vapahtajaksi". Ajattelin samantien, että meninköhän liian pitkälle, mutta kun kuulee kadulla kävellessään ihmisten tervehtivän nimen sijasta kuningasta, tiedän jo olevani voittaja.

Tämä kaikki tietysti edelleen täysin huumorilla, vaikka eihän sitä kuka tahansa huippukolumneja kirjoittele ohjelmistokehityksen huipulla.

Jukka Kääntä

#