sunnuntai 29.11.2020 | 10:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Isokääntä haluaa saada ihmiset pysähtymään taiteellaan – Inspiraationa toimivat luonto, arki ja lähellä olevat ihmiset

Tuovi Pulkkanen
To 3.1.2019 klo 10:10

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoelta lähtöisin oleva taiteilija Tero Isokääntä haaveili taiteilijan ammatista pienestä pitäen. Isokäännän äiti Hilkka Isokääntä on taiteilija ja äitinsä ensimmäisestä näyttelystä tehdyssä haastattelussa kuvatekstissä kerrotaan, että poikakin haaveilee taiteilijan urasta.

– Olin silloin 2-vuotias, Tero Isokääntä nauraa.

Tie taiteilijaksi oli vahvasti viitoitettu ja kiinnostus oli vahva, mutta teini-iässä Isokääntä kertoo haaveilleensa jääkiekkoilijan urasta, kuten moni muukin kalajokinen nuori.

– Innostus jääkiekkoon kuitenkin lopahti ja palasin taiteen pariin.

Isokääntä kertoo, että taide on ollut läsnä hänen koko elämässään äidin taiteen tekemisen kautta.

– Tartuin ensimmäisiin kyniin ja piirtelin jo ennen kuin opin kävelemään. Pikkupoikana olin useasti äitini matkassa kun hän kävi taidepiirissä maalaamassa. Sitä kautta olen saanut oman kipinäni taiteen tekemiseen. Ensimmäiset öljyvärimaalaukset tein jo 4-vuotiaana.

Vuosina 2000-2003 Isokääntä opiskeli taidelasiartesaaniksi, mutta työvälineiden ja sopivien työtilojen puuttuessa hän on suurimmaksi osaksi keskittynyt kuvataiteeseen.

– Maalaamisen aloitin alun perin öljyväreillä, mutta vaihdoin akryylimaaleihin, koska halusin työskennellä nopeammin. Akryyliväreillä työskennellessä ei tarvinnut odottaa maalien kuivumista eri maalikerroksien välillä.

Isokääntä maalasi kymmenen vuotta pelkillä akryylimaaleilla ja palasi sen jälkeen maalaamaan öljyväreillä.

– Öljyväreillä olen alkanut välillä tehdä enemmän ekspressiivisemmin, esimerkiksi pelkkää palettiveistä käyttäen. Toki tykkään edelleen tehdä tarkkaa realismiakin.

Erilaiset aiheet ja eri tekniikoiden kokeileminen on taiteen tekemisessä kiinnostavaa.

– Ihmisaiheissa kiehtoo sen vaikeus ja moniulotteisuus. Niiden inspiraatio löytyy arjesta, tavallisesta elämästä ja ihmisistä lähelläni.

Sydäntä lähellä olevat luontoaiheet löytyvät vaimon ja koiran kanssa päivittäin tehdyiltä metsälenkeiltä.

– Välillä teemme pitempiäkin retkiä ja niillä otan paljon valokuvia maalausten aiheiksi. Toki maalaan myös niin että aloittaessa en tiedä mitä tulen maalaamaan, mutta työskennellessä aihe alkaa selkeytyä mielikuvitusta käyttäen. Näihin töihin kuuluvat muun muassa avaruusmaisemat, joiden tekemistä rakastan.

Isokääntä koettaa taiteellaan saada ihmiset ajattelemaan itsenäisesti, pysähtymään ja mietiskelemään kiireen keskellä.

– Tavoitteeni taiteilijana on kehittyä koko ajan ja isossa mittakaavassa menestyä maailman taidekentällä. Yhdysvalloissa saamani palkinnot ja tunnustukset lämmittävät sydäntä. Palkinnot eivät kuitenkaan ole syy tehdä taidetta, mutta tietysti tunnustukset omasta työstä ovat tärkeitä.

Kalajoki inspiroi Isokääntää kaikkina vuodenaikoina.

– Käymme Kalajoella useita kertoja vuoden aikana ja täällä tulee otettua paljon valokuvia, joista osa päätyy maalauksiinkin. Eniten täällä inspiroi kauniit merimaisemat ja muutenkin kaunis luonto.

Taidetta ja uusia teoksia tulee tasaiseen tahtiin, koska Isokääntä maalaa lähes päivittäen. Viikonloput hän pyrkii pitämään vapaana. Loppuvuodesta 2018 Isokääntä pääsi yhdysvaltalaiseen Important World Artist 3-taidekirjaan. Isokäännän maalauksia ja Important World Artist 3-taidekirjaa pääsee tutkailemaan Tapion Tuvalla, jossa Tero Isokäännällä ja Hilkka Isokäännällä on yhteisnäyttely Meidän maailmat 13. tammikuuta saakka.

#