tiistai 18.6.2019 | 18:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Mielipide: Lapsuuen joulu

Kalajokiseutu+
To 20.12.2018 klo 00:00

Sillon ei valosaastehet eikä muukkaan saastehet häirinnehet joulun viettua, sillon vielä kaffivesiki oli puhasta lumesta sulatettuna. Joulupukille kiriotettihin, vietihin akkunanlauvalle ulos ja aamulla oli huopatossun jäliet akkunan alla, tonttu oli hakenu. Krannin kaverien kans, sillon oli vielä hevosenpaskoja tiellä, arvuuteltihin mikkä paskat oli poron, osa näytti poronkikareheilta, olivat ilimanmuuta ja erikokosiaki. Sillon ei kukaan kumonnu lapsen uskua tonttuihin, joulupukkiin eikä pukin kulukuneuvohon.

En muista mitä toivottihin, enkä mitä saatihin pukilta, muistan vain joulun ootuksen. Olin sotaorpo sillon. Sotaorvoilla oli ulukomaita kummeja, mullaki Ruohtista Signe Granberg Junsele, muistan sieltä tullehet paketit, petinen lentokone, kaletoskooppi ja puiset sakariinirasiat jäivät mielehen. Eihän sillon pukki tuonu muuten turhuuksia, letokonekki muutaman päivän päästä, äiti kauhiteli, nykkö se poika on hajottanu tuonki, totta kai avasin kaleitoskoopinki, pihän se kahtua mitä ne on syöny. Lentokonehesa oli potkuri joka pyöri ja se rullasi laattialla ko sen avaimesta viritti ja kaleutuskoopisa ihimetytti mite ne värikkähät kuviot synty.

Jos aaton oottaminen tuntu pitkältä, niin pukin oottaminen se vasta tuntu pitkältä, vieläkö jouluaamuna ei saanu ennen puoltapäivää mennä krannihin kysyhyn mitä ne on saanu pukilta. Sittekö saatihin lahaja, asiat setvittyä, niin sukset jalakahan ja Paskakalliolle laskettelehen. Jos oli kauhia pakanen tai roskailma, niin sitte koonuttihin jonku tupahan pelaahan mustaapekkaa tai koronaa. Ei ollu puhelinta eikä ratiua, hihtäminen oli pääasiallinen ulukoilumuoto, välistä lasketeltihin kuutamolla, käytihin joskus Pleunasaki Siiponjoella laskettelemasa. Jos suksi meni poikki, pläkkipeltistä pala, se naulattihin tentlikoilla suksen pohojahan, ei muutako menoksi. Tentlikat olivat ilimeisesti suutarin käyttämiä pieniä nauloja.

En kyllä usko ihimisen onnellisuen lisääntyneen yhtä palioko tarpeeton roina, kaikki varastot täynnä.

Lehtosen Kalle

(Muistoja Torvenkylältä)

#