keskiviikko 3.6.2020 | 18:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

50-vuotiaalla Vesikolmio Oy:llä tuplajuhlat – Ministeri Kimmo Tiilikainen avasi Kalajoen uuden keskuspuhdistamon maanantaina

Hanna Parhaniemi
Ma 3.12.2018 klo 15:39

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vesikolmio Oy:llä oli maanantaina juhlallinen päivä. Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen avasi uuden, koko Kalajokilaaksoa palvelevan keskuspuhdistamon Kalajoella Rahvon teollisuusalueella yhdessä alueen päättäjien kanssa. Samalla juhlistettiin 50-vuotiaan Vesikolmion juhlavuotta.

– Vedet ja niiden puhtaus ovat todella tärkeä juttu meille, Tiilikainen toteaa.

Hän ymmärtää, että uuden keskuspuhdistamon rakentaminen oli ympäristöteko – keskitetty jätevedenpuhdistus parantaa Kalajoen veden laatua. Taajamien puhdistettuja jätevesiä ei pureta enää Kalajokeen, vaan entistä puhtaampana mereen, kun Ylivieska-Nivalan siirtoviemäriverkostokin saadaan valmiiksi. Kuntarahoitus Oyj myönsikin hankkeelle vuosi sitten 15 miljoonaa euroa vihreää rahoitusta juuri tästä syystä. Tiilikainen toivoo, että vastaaville, ympäristöperusteisille hankkeille saataisiin jatkossa myös EU-rahoitusta.

– Olen ihan varma, että jälkipolvet tulevat vielä kiittämään sitä työtä, mitä nyt on tehty, Vesikolmion hallituksen puheenjohtaja Kari Kentala sanoo.

Ensimmäisessä vaiheessa keskuspuhdistamoon otettiin mukaan Kalajoen, Alavieskan, Ylivieskan ja Sievin jätevedet. Puhdistamoa laajennetaan 2020-luvun alussa, kun mukaan otetaan Nivalan ja Haapajärven jätevedet. Himanka-Kalajoen välinen osuus tehdään sen jälkeen. Siirtoviemäriin on mahdollista ottaa mukaan myös jokivarren haja-asutuksen jätevesiä.

– Kapasiteettia olisi riittänyt ottaa myös Pyhäjoki mukaan. Oulaisista on osoitettu kiinnostusta lähteä mukaan, Vesikolmion toimitusjohtajan Risto Bergbacka mainitsee.

Hänen mukaan keskuspuhdistamossa on kyse omistajakunnille tärkeästä investoinnista muun muassa sen vuoksi, että keskitetty jätevesien puhdistus parantaa kustannustehokkuutta. Jatkossa Vesikolmion ei enää tarvitse ylläpitää useita, toisistaan etäällä sijaitsevia pieniä puhdistamoita. Niistä valtaosa on rakennettu 1970-luvulla ja ne ovat tulleet käyttöikänsä päähän.

Tulevaisuudessa jätevesien puhdistusvaatimukset tulevat kiristymään ja uuden keskuspuhdistamon myötä kiristyvät puhdistusvaatimukset on helpompi saavuttaa. Bergbacka uskoo, että Vesikolmion puhdistettavaksi tulee jo lähitulevaisuudessa esimerkiksi muovit.

Uusi puhdistamo on energiatehokas, sillä sen lämmittämisessä hyödynnetään jätevedestä kerättävää lämpöä. Kiertotaloutta edistää puhdistamolla syntyvän jätteen käyttäminen biokaasulaitoksessa Limingassa.

– Meillä on mahdollisuus myös kompostointiin, mutta katsotaanko tullaanko sitä tekemään. Vaihtoehtoja ovat kompostointi, biokaasulaitos tai poltto. Seuraavan kerran kilpailutetaan vuoden päästä, Bergbacka sanoo.

Kalajoen Keskuspuhdistamon avajaisten lisäksi Vesikolmio juhlisti maanantaina yhtiön 50-vuotista taivalta. Vuosijuhlassa puhui ministeri Kimmo Tiilikainen, ja tilaisuudessa esiteltiin Tapio Koistinahon kirjoittama yhtiön 50-vuotishistoriikki.

Lisäksi Vesikolmio lahjoitti juhlavuotensa kunniaksi Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu Centrialle 10 000 euroa alueen nuorten koulutuksen varmistamiseksi.

Vesikolmio Oy on Kalajokilaakson kuntien omistama tukkuvesiyhtiö, joka on huolehtinut talousveden hankinnan lisäksi vuodesta 2008 alkaen myös osakaskuntiensa jätevesien puhdistuksesta ja kuntakeskusten välisestä siirrosta.

Vuonna 1968 perustettu yhtiö on alallaan Suomen vanhin tukkuyhtiö ja samalla yksi maamme suurimmista tukkuvesilaitoksista.

Kalajoen keskuspuhdistamo

Keskuspuhdistamo sijaitsee Kalajoella 8-tien varressa

Investoinnin arvo on noin 16 miljoonaa euroa.

Hanke alkoi jo vuonna 2012 suunnittelulla.

1. vaihe on nyt valmis.

2. vaihe aloitetaan vuoden 2020 alkupuolella.

1. vaiheessa mukana ovat Kalajoki, Ylivieska, Sievi ja Alavieska.

2. vaiheessa mukaan otetaan Nivala ja Haapajärvi, sen jälkeen vielä Himanka.

1. vaiheessa puhdistamolle voidaan ottaa 14 000 kuutiota jätevettä sisään, 2. vaiheessa 21 000.

Puhdistusprosessi perustuu aktiivilieteprosessiin. Lisäksi jätevesien puhdistukseen käytetään mekaanisia ja kemiallisia menetelmiä.

Kaikki liete käsitellään biokaasulaitoksessa Limingassa.

Vanha talousvesivalvomo on vielä käytössä uuden puhdistamon rinnalla Ylivieskassa, mutta se jää pois todennäköisesti alkuvuoden aikana.

#