keskiviikko 3.6.2020 | 18:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Meijän juhla aloitti kehitysvammaisten viikon -teemaviikolla muistutetaan vammaisten oikeuksista

Sari Passoja-Verronen
Ma 3.12.2018 klo 15:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pohjankylä

Kehitysvammaisten viikko polkaistiin Kalajoella käyntiin yhteisellä Meijän juhlalla Virta-salissa maanantaina, joka oli myös kansainvälinen vammaisten päivä.

Teemaviikon aiheena on tänä vuonna oikeus osallisuuteen ja oikeus päättää itse.

– Saakko itte päättää mitä teillä syödään? Saakko itte päättää lähdetkö aamulla töihin?, muun muassa näitä kysyttiin myös juhlan yhdessä ohjelmanumerossa.

Kalajoen kehitysvammaisen tuki ry:n puheenjohtaja Eija Tanhuala muistutti, että vammaiset eivät saa päättää kaikista oman elämänsä asioista, vaikka haluaisivatkin. Teemaviikon julkilausumassa kysytäänkin aiheellisesti: miksi meitä vammaisia ihmisiä ei kuunnella riittävästi?

– Oma poikani Mikko haluaisi asua Helsingissä ja olla siellä tiskijukkana, mutta ei hän voi sitä itse päättää, Tanhuala hoksautti.

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry vaatii, että kehitysvammaisten ihmisten tulee saada yksilöllisempää tukea. Päätöksenteon tueksi kehitysvammaisen on ihmisen on saatava selkeää, saavutettavaa tietoa. Usein tarvitaan myös tukea päätösten ja valintojen tekemiseen. Muutos lähtee asenteiden muuttamisesta.

Tukiyhdistyksen järjestämä juhla oli vammaisille mukava kohtaamispaikka ja piristys arkeen. Mukana olikin runsaasti väkeä Kalajoelta, Himangalta ja Merijärveltä.

Juhlan ohjelmassa oli Marian ja Veskun taikashow, myös Koppakännärit esiintyivät. Ja lopuksi tanssittiin.

Eija Tanhuala kertoo tukiyhdistyksellä olevan 50 jäsentä ja kehitysvammaisia mukana reilut sata. Heidän toimintaansa kuuluu muun muassa jumppakerho ja erityisryhmien uinti.

– Onneksi meillä on tukijoita, jotka mahdollistavat toiminnan järjestämisen. Tämäkään juhla ei olisi onnistunut ilman heitä, Tanhuala kiitteli.

Yhdistyksen tulevia tapahtumia ovat 10. joulukuuta Kalajoen seurakuntakodilla pidettävä joulujuhla ja 13.12. Alexilla vietetään kerholaisten puurojuhlaa.

#