tiistai 18.6.2019 | 18:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Heidi Vierimaan kolumni: Järjetön pelko

Kalajokiseutu+
Ke 14.11.2018 klo 12:37

Kävin katsomassa Chicagon syksyä ja pitihän dollareita saada tuhlata nähtävyyksiin, joista valitsimme uljaan Willis Towerin Skydeckin. Sieltä sai ihastella arkkitehtuurisia ihmeitä joka suuntaan ja oleskella minuutin ajan ”The Ledgen” eli ulkonevan lasilaatikon sisällä, josta sai katsella suoraan alas 412 metrin korkeudesta. Minuutti on lyhyt aika ja unohdin kokonaan pelätä pudotusta, koska keskityin valokuvaamiseen. Kaveri onneksi muisti hieman huippaantua eli hän sai enemmän vastinetta 24 dollarille.

Jälkeenpäin kuulin muutamilta tutuilta ihmettelyä, kun uskalsimme mennä kielekkeelle, että hän ei ainakaan olisi voinut. Eihän siinä ollut mitään pelättävää, mutta jos on korkeanpaikankammo, niin ymmärtäähän sen. Matkani jälkeen mietin, mitä kaikkea potentiaalisesti vaarallisia tilanteita olikaan. Kaikki sellaiset olivat maankamaralla liikenteessä, kuten suojatietä ylittäessä Chicagon Chinatownissa sekä kotimatkan viimeisimmällä 50 kilometrin automatkaosuudella. Satoi räntää, autossani oli kesärenkaat ja hirvikolarikin siinsi muutaman sekunnin päässä, josta onneksi ”myöhästyttiin”.

Chicagossa ei joudu vankilaan, jos kävelee päin punaisia, naureskeli eräs ohikulkija, vaan olisi syytä! Tai ainakin saada tuntuvat sakot, koska eihän liikennevaloista ole mitään hyötyä, jos kukaan ei noudata niiden komentoja. Suojatiekulttuuri on sekopäinen – Chicagossa tapahtuu vuosittain yli 3 000 liikenneonnettomuutta, jossa on mukana jalankulkija. Onneksi en päässyt tilastoihin, kun illalla väsyneenä pizzalaatikkoni kanssa seurasin epähuomiossa edelläni kulkevaa punaisia päin kävellyttä ja vauhdilla ohi ajanut auto ei näyttänyt minkäänlaisia hidastamisen elkeitä. Jarrut toimivat jaloissani ja autossani, joten sain kirjoittaa tämän ja miettiä, miksi emme pelkää todellisia vaaroja.

#