tiistai 18.6.2019 | 18:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Mielipide: Koulurauha kuuluu Mehtäkyläänkin

Kalajokiseutu+
Ti 13.11.2018 klo 12:33

Mehtäkylässä on saatu käydä hyvää koulua vuosikausia. Viimeisimpiä vuosia on varjostanut koulun lakkauttaminen uuden yhtenäiskoulun myötä keväällä 2020. Olemme kuitenkin sopeutuneet tähän päätökseen ja olleet tyytyväisiä siitä, että on selvästi annettu ymmärtää, että koulumme saa jatkaa toimintaansa aina kevääseen 2020 saakka. Näin on siis luvattu.

Ilmeisesti lupauksia ei ole tehty pidettäviksi ja koulurauhankin saa mitätöidä, sillä olemme järkyttyneinä saaneet kuulla ja lukea, että kaupungissa mietitäänkin yhtenä säästökeinona Mehtäkylän koulun sulkemista jo ensi keväänä, vuotta aiemmin kuin on kaavailtu. Kumma kyllä, muista pienistä kouluista ei ole kuultu ennenaikaisia lakkauttamiskaavailuja. Tilanne ei ole reilu!

Mehtäkylässä opiskelee tällä hetkellä 37 oppilasta luokilla 0-6. Mikäli koulun sulkemisella haetaan suuria säästöjä, haluaisimme todellakin tietää, kuinka suuria säästöjä lakkauttamisella on ajateltu saavutettavan ja mistä ihmeestä kaavaillut säästöt tulevat? Miten on laskettu kuljetuskustannusten osuus suhteessa säästöihin? Kukaan pienistä oppilaista ei odota paria tuntia iltapäivällä kotiin pääsyä eivätkä kaikki Mehtäkylästä Kalajoelle kulkevat mahdu mitenkään jo kulkeviin koulukyyteihin, joten kyydit lisääntyisivät tämän kylän lasten osalta huomattavasti. Koulurauhallakin on oma hintansa, sitä ei sovi unohtaa.

Entäpä sitten lasten sijoittaminen Pohjankylän koulun tiloihin – sekös se olisi järkevää? Pohjankylän arki pyörii osaksi tilapäisratkaisujen varassa, eikä taida turhia neliöitä olla sielläkään saati ihan puhtainta puhdasta ilmaa. Kannattaako sinne siis enempää lapsia sijoittaa?

Mehtäkylän koulussa on saanut vuosien aikana opetusta kaikenlaiset oppilaat, myös he, joilla on erityisen tuen tarpeita. Pienen koulun etu on, että iso osa tukitoimista on pystytty järjestämään tuttuun ympäristöön. Kaikki tämä on järjestettävä uudestaan yhtenäiskouluun siirryttäessä. Onko siis inhimillistä pakottaa lapsia ja perheitä tilanteeseen, jossa etsitään väliaikaisratkaisuja tukimuotoihin vuodeksi ja juuri kun totut rutiineihin, ne on järjesteltävä uudelleen?

Suuri ihmetyksemme koskee koulurauhaa ja sen rikkomista. Koulut sulautuvat yhdeksi isoksi kokonaisuudeksi kuitenkin keväällä 2020. Miksi ei annettaisi koulunkäynnin jatkua entiseen malliinsa siihen asti? Kyse on vuodesta, joka on ovensa sulkevien koulujen oppilaille ja meille vanhemmille erittäin merkittävä aika. Suurelle osalle lapsista koulunvaihto on valtava muutos. Onko oikein pakottaa lapsemme sopeutumaan suureen muutokseen kahtena vuotena peräkkäin? Mielestämme tällainen kaavailu ei ole inhimillistä. Hyvään koulupäivään tarvitaan myös turvaa ja varmuutta tulevasta eli koulu- ja työrauhaa lapsille ja opettajille. Lakkauttamissuunnitelma tuo mukanaan epävarmuutta ja pelkoa tulevasta.

Me Mehtäkylän lasten vanhemmat odotamme, että Mehtäkylän koululle annetaan työ- ja koulurauha ihan yhtä pitkäksi aikaa kuin muillekin lakkautettaville kouluille – vuoteen 2020 asti.

Mehtäkylän kyläläisten puolesta

Heikki Saukko ja Janne Tölli

#