tiistai 18.6.2019 | 18:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Mea Siirosen kolumni: Tunti sinne tänne

Kalajokiseutu+
Ke 31.10.2018 klo 09:58

Viime viikonloppuna sain havahtua siihen että olen saanut nukuttua yllättävän hyvin. Herätessäni katsoin puhelimen kelloa ja aamutoimien jälkeen perinteisiä seinäkelloa ja säikähdin miten aamu on menny niin joutuin. Sitten muistin: yön aikana oltiin siirrytty takaisin pimeään talviaikaan, kello neljästä siirryttiin kello kolmeen.

Talviaika on “alkuperäinen” aika, jota päätettiin yli 30 vuotta sitten lähteä kääntämään myös kesäaikaan, tunti eteenpäin. Perusteluna on “pitempi päivä” jolloin ihmisten valveillaoloaikaan riittää valoa. Syksyllä palataan takaisin talviaikaan, jolloin pimeys iskee vasten kasvoja. Vastikään on alettu kaavailla siirtymistä vain yhteen aikaan, joko talven pimeään tai kesän valoisaan. EU tekee päätöstä asiasta, mutta spekulointia on käyty siitä ettei siirtelyä olisi tiedossa enää kuin muutama vuosi.

Edestakaisin kääntely jakaa paljon eri mielipiteitä hyödyistä, haitoista ja tarpeellisuudesta. Osalle tunnin heitto tekee suuren vaikutuksen nukkumiseen ja unen saantiin, ja ongelma on isompi kesäaikaan siirryttäessä kun yöstä menetetään tunti. Monet yöliikenteen aikataulut saattaa mennä sekaisin, mikä vaikuttaa yöllä liikkuviin ja työn vuoksi matkaaviin.

Itse olen sitä mieltä, että vaihtelu ja päivärytmin pieni muutos virkistää. On ihana huomata miten keväällä saadaan päivään lisää valoa. Syksyllä taas on mukava saada edes yhtenä yönä lisätunti yöuniin. Itse kellojenkääntö on muutenkin nykyään aika simppeli homma, kun älypuhelimet ja monet muut laitteet, joista taidetaan kelloa eniten vahata, kääntää ajan automaattisesti. Oma kantani siis on kellonkäännön puolesta.

Pakko myöntää, ettei syksyn pimeys tunnu parhaimmalle, kun viiden aikaan alkaa olla jo pimeää. Mutta suurena kynttilöiden kuluttajana sekin menettelee. Mukavaa loppusyksyä ja alkavaa talvea lukijoille!

#