sunnuntai 5.7.2020 | 00:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pyry-pandalle maistuu bambu – Katso videolta ote Pyryn ruokailuhetkestä

Hanna Parhaniemi
To 1.11.2018 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tammikuussa koko Suomi kohisi pandoista. Ähtärin eläinpuistoon saapui silloin kaksi isopandaa vuokralle Kiinasta.

– Tai ei kai me mitään vuokralaisia ainakaan henkisesti olla. Mun käsittääkseni me ollaan täällä 15 vuotta ja on vähän siinä ja tässä, että elänkö edes niin kauan. Ainakin ulkosalla meikäläisten elinikä on 10-15 vuotta, heinäkuussa viisi vuotta täyttänyt Huá Bào eli Pyry täsmentää.

Miksikään halpisnalleiksi Pyryä ja Lumia ei voi syyttää.

– Puhuvat, että vuokrahinta lähentelisi miltsiä. Siihen päälle vielä sapuskat, Pyry miettii ja haukkaa bambusta palan.

– Mutta kyllähän tuo lippukassa kilisee joka päivä.

Pyryn kiinalainen lempinimi on kultainen leopardi. Suomalainen kutsumanimi Pyry saa arvelemaan, onko nimi napattu vain Suomen luonnosta. Lumi on kuitenkin tuttu juttu pandoille. Pandojen luontaisella esiintymisalueilla Sichuanin vuoristossa luminen talvi on normaali ilmiö. Pandat liikkuvat vuoren rinteillä eri korkeuksissa vaihtelevissa olosuhteissa ruokaa etsien. Värityskin on ilmeisesti sopeutuma näihin lumisiin olosuhteisiin.

– Tykkään leikkiä lumella! Kohta mulla on edessä myös ihan eka suomalainen joulu. Onneksi on vielä hetki aikaa mietti joululahjaa muijalle, Lumille. Se asuu tuossa naapurissa, Pyry heittää.

Pandat ovat luonnossa yksineläjiä, ja niille on tärkeää saada olla omissa oloissaan. Siksi Lumi ja Pyry ovat Ähtärissä erillään toisistaan. Kiima-aikana urokset hakeutuvat naaraan luo ja tällöin myös tarhaoloissa ne voidaan päästää yhteen. Toiveissa onkin, että Pyry ja Lumi saisivat pentuja jossain vaiheessa.

– Kyllä meitsi on valmis isäksi. Lumi kelpaa hyvin morsiameksi, sillä sen on sanottu olevan maailman kaunein panda. Onhan se kieltämättä menevä näky, Pyry kehaisee.

Pandoille pyritään tarjoamaan Ähtärissä pääsy ulos aina päivän ajaksi. Niiden luukuissa on liiketunnistimet, joiden avulla ne saavat itse ovet auki päivän aikana. Ulkoilua saatetaan rajoittaa kovilla pakkasilla tai esimerkiksi huoltotöiden ajaksi.

Pandat nukkuvat jopa kymmenen tuntia vuorokaudessa. Yleensä ne nukkuvat kuitenkin lyhyitä pätkien yksien pitkien unien sijaan. Pyry olikin nokkaunilla Kalajokiseudun vierailun alkuun, mutta muutamien venyttelyjen ja haukotusten jälkeen se lähti tallustamaan kohti bambukasaa ruokailu mielessään.

– Me saadaan ruokaa monta kertaa päivässä. Meillä ei ole niin nuukaa mihin kellonaikaan sitä tulee, kunhan tulee. Vaihtelu on mukavaa.

Jättiläispandat ovat Kiinan luonnonsuojelun symboleita ja niiden selviytymistä varten on perustettu metsähallinnon alaisuuteen suojelukeskus, China Center for Conservation and Research of Giant Panda CCRCGP, jolla on tarhasuojelussa 422 yksilöä turvaamassa lajin säilyminen kaikissa olosuhteissa. Pandojen luontaista kantaa uhkaavat eläintaudit, ihmistoiminnan levittäytyminen vuoristoon, bambumetsien häviäminen ja sirpaloituneiden pienten populaatioiden alhainen perimäaineksen muuntelu.

CCRCGP:n suojeluohjelma on saanut pandojen luonnonvaraisen ja tarhoissa suojellun kannan viimein kasvuun, ja vuonna 2016 kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN saattoi muuttaa lajin uhanalaisuusluokittelun erittäin uhanalaisesta vaarantuneeksi.

– Meitsillä ei ole mitään hätää Ähtärissä. Mikäs tässä, kun ruoka tulee suoraan naaman eteen ja tarkoitus olisi päästä välillä tuota Lumiakin riiuttelemaan.

Suomen lumisen talven taittuminen valoisaan kevääseen vaikuttaa myönteisesti pandojen lisääntymisvaistoihin.

Lumi ja Pyry valittiin Vuoden tulokkaaksi Suomen matkatoimistoalan liiton järjestämässä kilpailussa 5. lokakuuta. Pandat ovat jo nyt, vajaan vuoden aikana, lisänneet kiinnostusta Ähtärin ja lähiseutujen matkailuelinkeinoa kohtaan. Miltä voitto tuntui, Pyry?

– En tiedä.

Tällä hetkellä talvikauteen siirtyneessä Ähtärin eläinpuistossa on käynnissä pandasukkakilpailu. Kilpailu päättyy 15. marraskuuta. Sukat voi valmistaa haluamallaan tyylillä ja materiaalilla. Raati valitsee kymmenen parasta sukkaparia, jotka pääsevät äänestykseen eläinpuiston Facebook-sivuille. Yleisö saa valita voittajan äänestämällä.

– Ne sukat kuulemma kootaan vielä näyttelyksi tänne eläinpuistoon. Parasta on kuitenkin se, että sukat eivät myöhemmin lämmitä mun ja Lumin varpaita, vaan lasten. Ne nimittäin lahjoitetaan Keski-Suomen Keskussairaalan lastenosastolle joululahjoiksi.

#