tiistai 18.6.2019 | 18:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Reija Prittisen kolumni: Tukka päässä

Kalajokiseutu+
Ma 22.10.2018 klo 15:00

Mietin kovasti kolumnin aihetta. Päässä tuntui olevan vain räkää pitkittyneen flunssan takia. Ystäväni O sanoi, että onhan sinulla tukka päässä. Siitä saakin oivan aasinsillan. Tukkani on nykyisin harmaa. En enää jaksanut stressata tyvikasvulla, joka putkahti esiin viikon päästä värjäyksestä.

On sentään tukka päässä. Joillakin ei ole tukkaa, mutta mitä se haittaa. Jotkut ovat laihoja, jotkut lihavia. Jotkut valkoisia, jotkut mustia. Mitä se haittaa? Mitä väliä sillä on minkä näköisiä tai kokoisia olemme?

Ihonvärillä ei ole mitään merkitystä, olkoon musta, valkoinen tai jotain muuta. Mustavalkoisella ajattelutavalla on merkitystä. Ei ihmisestä tee ihmistä ulkoinen kauneus, hoikkuus, menestys. Se tekee ihmisen, mitä olemme toisille ihmisille.

Olen opetellut kehumaan. Sanon kaupankassaneidille, että onpa sinulla ystävällinen ja ihana hymy. Kerron siivoojalle miten ihailen hänen työnsä jälkeä. Sanon bussinkuljettajalle, että ihanaa nähdä miten kohtelet matkustajia.

Ikinä en arvostele kenenkään ulkonäköä. Vaikka mielessäni ajattelisin rumasti, en sano sitte toiselle. Muuten kyllä sanon paljonkin, kun huomaan ikävää käytöstä. On vaikeaa olla hyvä ihminen. Sitä täytyy kovastikin opetella. Sisäinen kauhumummu herää, jos joku on ilkeä jollekin minulle läheiselle. Sen on muutama ihminen joutunut kokemaan.

On hienoa, että on erilaisuutta. Jokainen ihminen ihan omanlaisensa ja arvokas. On itsestä kiinni miten hyvin pystyy arvokkuutensa säilyttämään. Vaikeaa tuntuu olevan julkisuuden henkilöillekin. Johtavassa virassa oleva puhuu ihmisroskista. Internetissä liikkuu vihapuhe.

Paljon sieltä päästä juttua löytyikin ottaen huomioon, että alussa oli vain tukka päässä. Kiitos ystävät O ossuuskaupalta ja M Lepistöstä vinkeistä. Hyvää loppuvuotta kaikille!

#