keskiviikko 28.7.2021 | 19:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Satu sai nimensä vanhempien nimistrategian mukaan

To 18.10.2018 klo 08:33

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Heidi Vierimaa

Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä Satu Keski-Rahkonen asteli kirjastoon suuren kirjakassin kanssa kirjoja palauttamaan ja uusia lainaamaan. Hän on innoissaan kulttuurikeskus Merran viihtyisistä kirjastotiloista ja hän haluaisi viettää siellä enemmän aikaa mitä ehkä kiireiltä olisi mahdollista. Varsinkin kaupunkimaisuuden tunnetta tuovat suuret ikkunat ja näkymät ovat hänen mieleensä.

- Näin jo etukäteen itseni täällä kahvikupin kanssa istumassa, Satu naurahtaa.

Hän lukee enimmäkseen ammattikirjallisuutta, joka edistää hänen osaamisalojaan, kuten muun muassa markkinointia ja graafista suunnittelua. Palautettavien kirjojen joukosta löytyi kuitenkin poikkeus parillakin tapaa, nimittäin Orson Scott Cardin ”Ender”, joka on scifiä.

- En yleensä lue kaunokirjallisuutta, enkä varsinkaan scifiä, mutta tämä oli tosi hyvä ja luin sen miltei samalta istumalta.

Lapsena Satu olisi toivonut pitempää nimeä, josta olisi voinut vääntää lempinimiä, koska hänellä ei sellaista ollut. Joskin Satu meni saunaan -lorua sai kuulla usein. Vanhempien nimivalinnan strategiaan kuuluikin S-alku, koska Satun isomummolla oli ollut siskoja, jotka kuolivat lapsena. Heillä oli myös S-alkuiset nimet. Samoja nimiä ei kuitenkaan saanut antaa, joten Satu oli ”vapaana” ja koettiin hyväksi.

- Tiesin, että minusta meinasi tulla Säde tai Satu, vaan piti vielä tiedustella äidiltä nimeni tarina. Sain kuulla, että isäni oli pitänyt Satu-nimeä sopivampana.

Kirjojen ahmimisen lisäksi syksy voisi tuoda Satulle uuden harrastuksen. Hän on käynyt kaksi vuotta Jang Su-terveysliikuntatunneilla ja olisi kiinnostunut osallistumaan myös syksyllä alkavalle Han Moo Do-alkeiskurssille.

- Lähinnä siinä kiehtoo mielen- ja kehonhallinta, ei niinkään se kontaktipuoli. Jang Su on ollut hyvää vastapainoa kiireiselle mielelle, koska siinä on pakko pysähtyä hetkeen.

Mahtavan hellekesän Satu hyödynsi melontaretkillä. Aluksi kajakkiin totuttelu tuntui pelottavalta, vaan hän ylitti itsensä. Ja se kannatti, sillä melominen luonnon helmassa on todella vapauttavaa.

Retket ovat tuoneet luonnonrauhaa, mutta myös jännitystä, koska pari kertaa olosuhteet ovat yllättäneet Satun ja kaverit – kerran alkoi todella kova tuuli ja kerran oli niin pimeää, että lyhytkin paluumatka rantaan muuttui haastavammaksi kun he ajautuivat hieman sivuun suunnitellulta reitiltä, eikä otsalampun valo riittänyt kummoiseen suunnisteluun.

Pimeässä kiviin kolistelu toi Satun mieleen erään kauhuleffan ahtaiden luolastojen aiheuttamat pakokauhun tuntemukset. Hän ei ole pitänyt kauhuelokuvista aikoihin, mutta itsensä ylittäminen on silti mieluista.

- Ääritilanteet ovat kuitenkin opettavaisia, kun kokeilee rajojaan ja puskee oman epämukavuusalueensa yli.

Satu ei kokenut olevansa todellisessa vaarassa, vaikka jännitystä saikin.

- Voihan sitä hukkua vaikka vesiämpäriin siellä saunassa!

Ensi viikolla nimmarissa Sointu. Vinkkaa haastateltava sähköpostilla: toimitus@kalajokiseutu.fi

”En yleensä lue kaunokirjallisuutta, enkä varsinkaan scifiä.

#