tiistai 18.6.2019 | 18:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Kolumni: Kohtuuden kuukaudet

Kalajokiseutu+
Ke 5.9.2018 klo 12:50

Luin Facebookista, että nyt on käynnissä someton syyskuu. En olisi edes saanut tietää tästä ilman somea eli jos et tiedä tästä, niin sinulla ei varmaankaan ole ongelmaa. Tosin olen aina ihmetellyt miten jollekin voi some olla ongelma. Minulle se olisi sama kuin puhuminen ja kommunikointi olisi haitallista ja sitä pitäisi jotenkin rajoittaa. Sitten en puhuisi yhtään mitään, jos tätä verbaalista rauhallisuuttani pitäisi vähentää. Näitä monenlaisia nykyajan viestimiä käytän siis huviin ja hyötyyn, töihin ja harrastuksiin. Eli jos olisi pakko asettaa totaalilakko, niin asioiden hoito saattaisi hidastua tai ainakin muuttua. Saahan siitä kännykästä sen nettiyhteyden kiinni, jos siltä tuntuu. Ehkäpä tuo kampanja on enempi nuorille suunnattu ja ilmeisesti brittien hömpötyksiä.

Olen aina ihmetellyt näitä erilaisia pidättäytymisen ja itsensäkiusaamisen kuukausia, kuten tipaton tammikuu ja lihaton lokakuu. Tuo tipaton tietenkin voi olla hyödyksi, jos vaikka oppisi siihen kohtuullisuuteen, vaan arvelen, ettei se yksi kuukausi auta siihen, vaan voi olla haitaksi. Varsinkin yltäkylläisen kesäajan jälkeen, jolloin on ehkäpä ollut lupa nauttia elämästä, täytyy palata takaisin ruotuun ja miettiä ympäristöä sekä kiusata lihantuottajia sen yhden kuukauden ajan. Kannattaisiko siis jakaa joka kuukaudelle se jonkin asian vähentäminen tai vaikka vuorostaan lisätä jotain muuta, vaikka syödä enemmän kasviksia tai juoda enemmän vettä.

Mitähän puutteita marraskuulle keksittäisiin? Marinatonta marraskuuta mietin. Vaikka synkkä syksy lähestyy, niin onko pakko valittaa niistä Kalajoen kausivaloista ynnä muista, vaikka olisi oikeitakin epäkohtia? Jos et pysty tuohon marinattomuuteen, niin kokeile marinaditonta marraskuuta ja marise, kun pihvi ei maistu.

Heidi Vierimaa

#