tiistai 18.6.2019 | 18:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Kolumni: Mahtuuko ääntä maailmaan?

Kalajokiseutu+
Ke 15.8.2018 klo 16:20 [päivitetty ke 16:20]

Mietin pitkään mistä kirjoittaisin. Kissoista vai siileistä, kuvista, kommentoinneista palstoilla, länkytyksestä? Kaikenlaista Kalajoen nettipalstoilla on tänä kesänä näkynyt. Joku ei usko, että kissoilla on lainsuoja, joku toinen ei tykkää kissoista ja kolmas ei tykkää oikeen mistään. Kissoja on kadonnut ja joidenkin pihoilla niitä on jopa ylimääräisiä. Kuumudesta ei saisi valittaa ja sitä vaan täytyy kestää. Helle on varmaan kuumentanut päitä ja ajatuksia.

Mutta otanpa aiheeksi kuitenkin äänet. Kalajoella on kuulemma ollut jotkut Bimmerpartyt, joista minä en mitään ymmärrä. Ilmeisesti kuitenkin jotain autoihin liittyvää. Autoista lähtee melua, jos niitä on paljon samassa paikassa käynnissä. Autojen omistajistakin voi lähteä ääntä. Jotkut ovat häiriöistä kärsineet.

Täällä meilläpäin skootteripojat ja -tytöt keksivät alkaa ajaa rinkiä, kun kello tulee 21. Jonkun mielestä voi nukkua, jos väsyttää. Se todellakin on vain mielipide eikä tosijuttu. Jokuhan nukkuu vaikka talo kaatuisi, joku toinen taas ei nuku ylimääräisissä äänissä. Minulla on kuulovamma. Ja mitä pahemmaksi se menee, sitä enemmän jotkut äänet koskevat korviin. Pahinta on bassojumputus, joka oikeasti sattuu.

Viime kesänä olin täydennyskoulutuksessa ja tehtävänä oli miettiä vammaisen kohtaamia esteitä julkisissa tiloissa. Ääni tai sen puuttuminen on yksi sellainen. Jos odotustila on keskellä kulkuväylää, niin on vaikea kuulla milloin sinne vastaanottohuoneeseen kutsutaan. Vaikka ääntä mahtuu maailmaan, voisi jokainen tykönänsä miettiä asiaa muidenkin kannalta. Kuuluisiko musiikki omaan korvaan niin, ettei se kuulu naapuriin. Voisiko mopot, skootterit ja niin edelleen jättää virittämättä ja välttää yöllä rälläämistä. Voisiko joskus vaan olla hiljaa? Kaikkea melua ei voi välttää, mutta paljon voi.

Reija Prittinen

#