Tämä on paras tapa löytää opiskelijatyö opiskelun aikana

Kuva:

MAINOS - DUUNITORI -

Voi olla vaikeaa löytää työtä, kun olet vielä koulussa. Kilpailet kokeneiden ammattilaisten kanssa, joilla on vuosien kokemus työelämästä. Mutta älä luovuta! On monia tapoja löytää työpaikka opiskeluaikana. Tässä artikkelissa keskustelemme vinkeistä, jotka auttavat sinua erottumaan kilpailijoista ja saamaan unelmatyösi!

Miksi on viisasta tehdä töitä opiskelun ohessa?

Opiskelijana saatat ajatella, että paras tapa menestyä tunneilla on keskittyä kaikki huomiosi koulutyöhön. Näin ei kuitenkaan aina ole. Itse asiassa työskentely opiskelun aikana voi itse asiassa auttaa sinua menestymään paremmin koulussa! Näin:

Opit ajanhallintataidot

Yksi tärkeimmistä taidoista, joita voit kehittää työskennellessään ja opiskellessaan, on ajanhallinta. Kun joudut tekemään useita tehtäviä kerralla, opit nopeasti priorisoimaan ja käyttämään aikasi tehokkaasti. Tämä on taito, joka palvelee sinua hyvin niin työssäsi kuin henkilökohtaisessa elämässäsi.

Opit hallitsemaan stressiä

Toinen tärkeä taito, jonka opit työskentelemällä ja opiskelemalla samanaikaisesti, on stressin hallinta. Todettakoon: opiskelijana oleminen on stressaavaa! Tuntien, kokeiden ja papereiden välillä on paljon seurattavaa. Jos opit käsittelemään stressiä vielä koulussa, olet paremmin valmistautunut käsittelemään aikuisiän aiheuttamia stressiä valmistuttuasi.

Ansaitset ylimääräistä rahaa

Tietysti yksi suurimmista eduista, kun sinulla on työpaikka koulussa ollessasi, on se, että ansaitset ylimääräistä rahaa! Tästä voi olla hyötyä, kun on aika maksaa oppikirjoista tai muista satunnaisista kuluista. Se voi myös antaa sinulle ylimääräistä kulutusrahaa ulkoiloihin tai viikonloppuihin. Joka tapauksessa pieni ylimääräinen kassavirta ei ole koskaan huono asia!

Opit rakentamaan parisuhdetaitoja

Toinen opiskelun aikana työskentelyn etu on, että se antaa sinulle mahdollisuuden kehittää suhdetaitojasi. Työskentely muiden kanssa auttaa sinua oppimaan kommunikoimaan tehokkaasti, ratkaisemaan konflikteja ja ymmärtämään erilaisia näkökulmia. Nämä ovat kaikki välttämättömiä taitoja, joista on hyötyä sekä urallasi että henkilökohtaisessa elämässäsi.

Opit ottamaan vastuuta                                                  

Vastuullisuus on myös erittäin tärkeä asia, jonka opit työskentelemällä opiskelun ohessa. Kun sinulla on määräaikoja ja tehtäviä suoritettavana, opit nopeasti olemaan vastuussa teoistasi. Tämä on välttämätön taito jokaiselle, joka haluaa menestyä urallaan.            

Se voi auttaa sinua parantamaan arvosanojasi                                               

Usko tai älä, mutta työnteon ja hyvien arvosanojen välillä on korrelaatio. Tutkimukset ovat osoittaneet, että opiskelun aikana työskentelevät opiskelijat saavat yleensä parempia arvosanoja kuin ne, jotka eivät työskentele. Yksi teoria on, että tämä johtuu siitä, että työskentely auttaa opiskelijoita kehittämään ajanhallinta- ja organisointitaitoja. Oli syy mikä tahansa, ei voida kiistää, että työskentely voi todella auttaa sinua saamaan parempia arvosanoja! 

Monenlaisia töitä, joita voit tehdä opiskelun aikana

Ehkä mietit, millaisia töitä voit tehdä opiskelun aikana. Saatavillasi on itse asiassa monia erilaisia vaihtoehtoja olosuhteisi ja etsimäsi mukaan. Tässä on muutamia ideoita, joilla pääset alkuun:

Osa-aikatyöt

Osa-aikatyöt ovat yleensä opiskelijoiden suosituin vaihtoehto, koska niiden avulla voit kiertää luokka-aikataulusi. Monet yritykset ovat valmiita palkkaamaan opiskelijoita osa-aikaisiin tehtäviin, koska he ymmärtävät, että sinulla on muita sitoumuksia. On olemassa useita erilaisia osa-aikatöitä, joita voit tehdä opiskelun aikana. Joitakin esimerkkejä:

 

- Vähittäiskauppa: Löydät osa-aikaisia työpaikkoja useista vähittäiskaupoista, mukaan lukien vaatekaupat, ruokakaupat ja tavaratalot.

 

- Ruokapalvelu: Ravintolat, kahvilat ja pikaruokaketjut ovat kaikki esimerkkejä yrityksistä, jotka palkkaavat usein opiskelijoita osa-aikaisiin töihin.

 

- Toimistotyöt: Kaikenkokoiset yritykset tarvitsevat työntekijöitä auttamaan erilaisissa tehtävissä tiedon syötöstä asiakaspalveluun.

 

- Tutorointi: Jos olet hyvä tietystä aiheesta, saatat löytää työtä tutorina. Tämä on loistava vaihtoehto niille, jotka haluavat ansaita ylimääräistä rahaa ja auttaa muita samanaikaisesti.

Kokopäivätyöt

Toinen vaihtoehto on saada kokopäivätyö opiskelun ajaksi. Tämä voi olla loistava tapa ansaita rahaa, mutta voi olla vaikeaa tasapainottaa opintojen kanssa. Jos päätät lähteä tälle tielle, on tärkeää varmistaa, että työnantajasi on ymmärtäväinen ja joustava kouluaikataulusi suhteen. Tärkeää on myös valita työ, joka ei ole liian vaativa tai stressaava, sillä se voi vaikeuttaa opiskeluun keskittymistä.

Kesä- ja talvilomatyöt

Kesä- ja talvilomatyöt ovat toinen vaihtoehto opiskelijoille, jotka haluavat ansaita ylimääräistä rahaa tai hankkia työkokemusta. Tämäntyyppiset työpaikat ovat yleensä käytettävissä vain kesä- ja talvikuukausina, kun koulu ei ole käynnissä. Monet yritykset tarvitsevat kausityöntekijöitä näinä aikoina, joten se on loistava tapa löytää työtä, jos olet käytettävissä. Joitakin esimerkkejä kesä- ja talvilomatöistä ovat työskentely hengenpelastajana, työskentely huvipuistossa tai työskentely hiihtokeskuksessa.

Vapaaehtoistyö

Jos et opintojen takia pysty sitoutumaan palkkatyöhön, toinen vaihtoehto on vapaaehtoistyö. Tämä voi olla loistava tapa antaa takaisin yhteisölle ja saada samalla arvokasta työkokemusta. Monet eri organisaatiot ottavat vastaan vapaaehtoisia, joten löydät varmasti itsellesi sopivan. Voit esimerkiksi tehdä vapaaehtoistyötä paikallisessa organisaatiossa tai kansallisessa tai kansainvälisessä hyväntekeväisyysjärjestössä. Voit myös tehdä vapaaehtoistyötä sairaalassa tai nuorisojärjestössä. Mitä tahansa valitsetkin, vapaaehtoistyö on loistava tapa saada kokemusta ja vaikuttaa.

Harjoittelut

Harjoittelu on loistava tapa opiskelijoille hankkia työkokemusta vielä opiskeluaikana. Ne eivät ainoastaan tarjoa arvokasta työharjoittelua, vaan ne voivat myös auttaa opiskelijoita verkostoitumaan valitsemansa alan ammattilaisten kanssa. On olemassa muutamia erilaisia harjoittelupaikkoja, joita opiskelijat voivat tehdä opiskelun aikana. Maksulliset harjoittelut yleistyvät, ja ne voivat tarjota opiskelijoille jonkin verran taloudellista tukea opintojensa aikana. Vaihtoehtona on myös palkaton harjoittelu, ja monet yritykset tarjoavat harjoitteluohjelmia, jotka tarjoavat opiskelijoille mahdollisuuden työskennellä heidän kiinnostuksensa alalla. Tarjolla on myös kesäharjoittelupaikkoja, jotka voivat olla opiskelijoille loistava tapa saada työkokemusta opintojen tauon aikana. Mitä tahansa harjoittelupaikkaa harkitset, muista tehdä tutkimus ja valita työharjoittelupaikka, joka on hyödyllinen urakehityksen kannalta.

Työskentele yliopistossasi

Monet yliopistot tarjoavat työmahdollisuuksia opiskelijoille, jotka haluavat työskennellä kampuksella. Nämä työpaikat löydät koulusi urakeskuksen tai henkilöstötoimiston kautta. Kampuksella työskentelyllä on useita etuja, kuten joustavat työajat, kyky rakentaa suhteita professoreihin ja kokemuksen hankkiminen opiskelualaltasi.     

Freelance-työt

Monet opiskelijat huomaavat, että freelance-työt ovat ihanteellinen tapa ansaita ylimääräistä rahaa opiskelun aikana. Freelancerina voit työskennellä kotoa tai missä tahansa muualla, jossa on internetyhteys, ja se voidaan tehdä opiskeluaikataulusi mukaan. On olemassa useita alustoja, joiden avulla voit löytää työtä freelancerina, ja monet yritykset ovat valmiita palkkaamaan opiskelijoita lyhytaikaisiin tai kertaluonteisiin projekteihin. Ja opiskelijoille on tarjolla erilaisia freelance-töitä kirjoittamisesta ja muokkaamisesta web-suunnitteluun ja markkinointiin.

Parhaat tavat saada työpaikka opiskelijana

Tässä on neljä suosituinta tapaa, joita opiskelijat käyttävät työnhakuun:

Työvoimatoimistot

Jos et ole varma, millaista työtä etsit, työvoimatoimisto voi olla loistava resurssi . Nämä toimistot työskentelevät kaikenkokoisten yritysten kanssa eri toimialoilla, joten ne voivat auttaa sinua löytämään mahdollisuuksia, jotka vastaavat taitojasi ja kiinnostuksen kohteitasi. Lisäksi heillä on usein suhteita yrityksiin, jotka haluavat palkata opiskelijoita. Aloita ottamalla yhteyttä muutamaan paikalliseen toimistoon ja järjestämällä tapaamisia keskustellaksesi uratavoitteistasi.

Työpaikkailmoitukset

Toinen suosittu tapa löytää työtä opiskelijana on tutkia työpaikkailmoituksia ja lähettää CV:t. Löydät työpaikkailmoituksia monilta työnhakusivustoilta, kuten Duunitori. Tämä lähestymistapa vaatii sinulta hieman enemmän vaivaa, mutta se voi olla sen arvoista, jos löydät yrityksen, joka rekrytoi unelmiesi työpaikkaasi. Voit myös tehdä luettelon yrityksistä, joissa haluaisit työskennellä, ja katsoa, onko niiden verkkosivuilla tai työpaikkailmoituksissa avoimia paikkoja. Jos he tekevät, hienoa! Jos ei, älä masennu – voit aina yrittää ottaa suoraan yhteyttä yritykseen ja kysyä, onko heillä avoimia paikkoja, jotka voisivat sopia sinulle.

Hyvin kirjoitettu CV

Saadaksesi opiskelijatyöhön, sinulla on oltava hyvin kirjoitettu CV. CV on asiakirja, joka sisältää yhteenvedon koulutuksestasi, taidoistasi ja kokemuksestasi. Se on työkalu, jota käytät markkinoidaksesi itseäsi mahdollisille työnantajille.

Kuinka kirjoittaa hyvä CV, kun sinulla ei ole työkokemusta?

Mutta yksi yleisimmistä kysymyksistä, joita opiskelijoilla on CV:n kirjoittamisen yhteydessä, on se, kuinka ottaa huomioon se, että heillä ei ole työkokemusta. Loppujen lopuksi useimmat työnantajat etsivät hakijoita, joilla on todistetusti menestystä työpaikalla. On kuitenkin olemassa useita asioita, joita opiskelijat voivat tehdä kirjoittaakseen loistavan CV:n tästä kokemuksen puutteesta huolimatta. Ensinnäkin on tärkeää keskittyä siirrettäviin taitoihin. Nämä ovat opintojen, vapaaehtoistyön ja koulun ulkopuolisen toiminnan kautta hankkimiasi taitoja, joita voit soveltaa työpaikalla. Toiseksi, älä pelkää korostaa akateemisia saavutuksiasi. Arvosanasi ja palkintosi voivat osoittaa mahdollisille työnantajille, että olet huippusuorittaja, joka pystyy vastaamaan haasteisiin. Käytä lopuksi CV:täsi mahdollisuutena osoittaa kirjoitus- ja viestintätaitosi. Muista, että CV on mahdollisuus markkinoida itseäsi, joten varmista, että annat parhaansa! Näiden vinkkien avulla voit kirjoittaa loistavan CV:n työkokemuksesi puutteesta huolimatta. Jotenluo CV opiskelija ollessasi ja ala etsiä täydellistä opiskelijatyötäsi!

Henkilökohtaiset yhteystiedot ja suositukset

Jos tunnet jonkun, joka jo työskentelee sinua kiinnostavassa yrityksessä, älä pelkää kysyä esittelyä tai suositusta. Monissa tapauksissa yritykset palkkaavat todennäköisemmin opiskelijoita, joita suosittelee joku tuttu ja luotettava. Joten jos sinulla on henkilökohtaisia yhteyksiä kohdeyrityksiin, muista hyödyntää niitä!

Sosiaaliset verkostot – erityisesti LinkedIn

Lopuksi, älä unohda sosiaalisia verkostoja – erityisesti LinkedIniä. LinkedIn on loistava alusta yhteydenpitoon mahdollisten työnantajien kanssa ja verkostoitumiseen muiden alasi ammattilaisten kanssa. Lisäksi LinkedIn tarjoaa paljon resursseja työnhakijoille, mukaan lukien artikkeleita, podcasteja ja jopa alennuksia ammatillisen kehityksen kursseista. Joten jos et vielä käytä LinkedIniä työnhaun tukemiseen, nyt on aika aloittaa!

Työn ja opiskelun tasapainottaminen

Opiskelijana tiedät, että avain menestykseen on säilyttää terve tasapaino työn ja opiskelun välillä. Liian paljon työtä ja alat tuntea olosi ylikuormitukseksi, mikä johtaa tuottavuuden laskuun ja huonoihin arvosanoihin. Liian paljon keskittymistä opiskeluihin ja sinun on vaikea saada rahat yhteen. Tavoitteena on löytää onnellinen väline, jonka avulla voit elää terveellistä, tasapainoista elämää. Tässä on muutamia vinkkejä sen tekemiseen:

Priorisoi aika

Ensimmäinen askel tasapainon saavuttamisessa on oppia priorisoimaan aikasi. Tämä tarkoittaa, että olet tietoinen siitä, miten käytät aikaasi joka päivä, ja varmista, että varaat tarpeeksi aikaa työhön, opiskeluun ja rentoutumiseen. Hyvä tapa tehdä tämä on pitää päiväsuunnittelija tai käyttää digitaalista kalenterisovellusta sitoumustesi seuraamiseen. Tämä auttaa sinua varmistamaan, että et ylivaraa itseäsi etkä kallistu liikaa työn tai opiskelun hyväksi.

Älä viivyttele

Viivyttely on tasapainon vihollinen. Kun lykkäät opiskelua viime hetkeen tai jätät tehtäväsi niiden eräpäivää edeltävään iltaan, se rasittaa tarpeettomasti kehoasi ja mieltäsi. Tämä voi johtaa uupumukseen, mikä vain vaikeuttaa tasapainon löytämistä elämässäsi. Tämän välttämiseksi varmista, että pysyt työmääräsi päällä aloittamalla tehtävät aikaisin ja opiskelemalla säännöllisesti. Kiität itseäsi myöhemmin!

Hyödynnä seisokkeja

Tulee väistämättä aikoja, jolloin sinulla on seisokkeja töissä tai oppituntien välillä. Sen sijaan, että käytät tätä aikaa sosiaalisen median selaamiseen tai tauon pitämiseen, käytä sitä opintojen edistämiseen tai pienten työtehtävien suorittamiseen. Näin voit hyödyntää aikaasi ja välttää jäämästä jälkeen.

Aseta rajat

Säilytäksesi terve tasapaino työn ja opiskelun välillä, sinun on asetettava rajat itsellesi. Tämä tarkoittaa, että tiedät milloin sanoa "ei", kun joku pyytää sinua ottamaan ylimääräisiä vuoroja töissä tai jäämään myöhään suorittamaan tehtävä. Joskus on hyvä asettaa tarpeet etusijalle! Kun tunnet olosi ylivoimaiseksi, ota askel taaksepäin ja arvioi sitoumuksesi uudelleen. Jos jokin ei enää palvele sinua, älä pelkää päästää siitä irti.

Tasapainon säilyttäminen elämässäsi voi olla vaikeaa, mutta se on ehdottomasti saavutettavissa pienellä vaivalla ja suunnittelulla. Näitä vinkkejä noudattamalla saat kaiken irti ajasta ja varmistat onnistumisesi sekä työssäsi että opinnoissasi.