MAINOS

Yhdellä lainahakemuksella saa monta lainatarjousta

MAINOS -

Lainavertailu on noussut jälleen otsikoihin, kun kuluttajalainoille asetettiin 10% korkokatto, joka on voimassa vuoden 2020 loppuun saakka. Lainavertailun luonne on muuttunut viime vuosina, kun lainamarkkinoille on ilmestynyt runsaasti palveluja, jotka eivät itse myönnä vakuudettomia lainoja, vaan välittävät vain asiakkaan lainahakemuksen omille yhteistyökumppaneilleen. Lainavertailu-sivustolla Vertaalaina.fi on lukuisia lainapaikkoja, jotka tekevät tämän tyyppistä lainavertailua asiakkaan puolesta. Asiakas täyttää siis lainahakemuksen yrityksen nettisivuilla ja saa koostetusti sähköpostiinsa lainatarjouksia eri lainapaikoilta. Lainavertailun voi tehdä yhden palvelun kautta, mutta todelliseen lainavertailuun kannattaa kuitenkin ottaa mukaan myös muita lainapaikkoja. Esimerkiksi Vertaalaina-sivuston lainavertailussa  on mukana myös kivijalkapankkien vakuudettomia luottoja, jotka kannattaa ottaa mukaan kilpailutukseen.  

Huomioi lainavertailussa väliaikainen korkokatto 

Koronaviruksen myötä kuluttajien talousahdinkoa haluttiin helpottaa asettamalla määräaikainen korkokatto ajalle 1.7.-31.12.2020. Vuoden 2020 loppuun saakka on voimassa nimelliskorkoa koskeva 10% korkokatto, joka koskee vakuudettomia kuluttajalainoja. Korkokaton ulkopuolelle jäävät osamaksu-sopimukset sekä luottokorttiluotot, jotka toimivat edelleen vuonna 2019 asetetun 20% korkokaton alla. Kuluttajan on kuitenkin oltava tarkkana, koska nyt solmitut lainasopimukset muuttuvat vuodenvaihteessa niin, että lainan nimelliskorko voi nousta liki 20%:n. Lainan kulut voivat olla 0-150€ vuodessa, joten todellinen vuosikorko todennäköisesti nousee nyt solmituissa lainasopimuksissa merkittävästi. Asiakkaan tuleekin ottaa huomioon lainavertailussa nyt myös se, että korko tulee muuttumaan, jos lainaa ei makseta takaisin vuoden 2020 aikana.  

Lainavertailu vaatii nyt enemmän aikaa 

Lainavertailu on ollut helppo toimenpide vielä muutama vuosi sitten, mutta nyt meneillään oleva väliaikainen korkokatto ja palvelut, jotka itsessään kilpailuttavat asiakkaan lainahakemuksen, tekevät lainan hakemisesta hieman isomman prosessin. Uusilaina.fi on ilmainen lainavertailusivusto, mistä löytyy ajankohtaisia lainakohtaisia tietoja. Lainavertailun ensimmäisessä vaiheessa asiakas määrittelee itselleen sopivan lainasumman sekä laina-ajan, jonka jälkeen asiakas saa listattuna tietoa eri lainapaikkojen tarjouksista. Lainan korko määräytyy monessa paikassa kuitenkin vasta henkilökohtaisten tietojen perusteella, joten lainavertailusivusto antaa vain haarukan, mille välille nimelliskorko jakaantuu. Asiakkaan tulee lähettää monta lainahakemusta ja verrata sitten todellisten vuosikorkojen eroja keskenään. Lainan ottamiselle voi kuitenkin olla myös muita vaihtoehtoja, erityisesti tänä vuonna.  

Voiko lainatarpeen korvata lyhennysvapaalla? 

Lyhennysvapaa on yksi keino korvata lainan ottamista, jos lainatarve on pieni tai laina-ajankohta ei ole aivan heti. Lyhennysvapaan aikana asiakas maksaa lainasta ainoastaa korot ja kulut, mutta itse lyhennyksen määrä vapautuu muuhun käyttöön. Pankit ovat tarjonneet ahkerasti lyhennysvapaita koronaviruksen aiheuttaman taloudellisen kurimuksen aikana. Myös yrityslainojen osalta lyhennysvapaat ovat olleet mahdollisia.Yrityslainat.net vertailee vakuudettomia yrityslainoja ja myös näissä yrityslainoissa on voinut saada helpotusta lainan maksamiseen. Finnveran takaamissa pankkilainoissa on ollut myös mahdollista hakea 12 kuukauden lyhennysvapaata. Lyhennysvapaa on siis varteenotettava vaihtoehto myös yrityksillä saada rahaa käyttöön. Puskurin kerääminen on yleisesti suositeltavaa ja kuukausittain tapahtuvan säästämisen avulla voikin pikku hiljaa kerätä rahaa esimerkiksi remonttia varten. Lyhennysvapaiden ja puskurien hyödyntäminen onkin hyvä keino, jos haluaa välttää lainan ottamista. Toisaalta lyhennysvapaita ei yleensä myönnetä samalle asiakkaalle pitkiä aikoja kerrallaan, joten tämä tulee ottaa huomioon, jos mielii lyhennysvapaalla korvata lainan ottamista.